Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
9:27 am

NAJAVA FINALA: City lovi prvu Ligu prvaka, Inzaghi želi ponoviti uspjeh Herrere i Mourinha

Piše A.T.

U subotu 10. lipnja se od 21 sat u finalu Lige prvaka na stadionu Ataturk u Istanbulu sastaju Manchester City i Inter. Na istom stadionu je 2005. godine odigrano jedno od najdramatičnijih finala u povijesti Lige prvaka, kada je Liverpool nadoknadio vodstvo Milana od 3:0 na poluvremenu i na penale osvojio najcjenjenije klupsko nogometno natjecanje.

Interu je ovo prilika da četvrti put osvoji Ligu prvaka. Simone Inzaghi ima tako priliku upisati se u povijest Intera i stati uz bok legendama Heleniu Herreri i Joseu Mourinho, koje mnogi smatraju i ponajboljim trenerima u povijesti nogometa. ‘Il grande Inter’ je s ocem ‘catenaccia’ osvojio dva Kupa prvaka uzastopce 1964. i 1965. godine, a ‘special one’ je 2010. godine u epskoj sezoni za Inter osvojio Ligu prvaka nakon što su grupu otvorili s tri remija, jedva je prošli u zadnjem kolu, da bi u polufinalu svladali Barcelonu, a u finalu Bayern. Tada je malo tko davao Interu šanse u finalu, ali su ‘nerazzurri’ golovima Diega Milita slavili 2:0.

– Znamo kakvu utakmicu igramo. Čeka nas vrlo težak suparnik, najbolja momčad svijeta. Ne smijemo se bojati, nismo bez razloga u finalu i to ćemo i dokazati. Morat ćemo parirati Cityju u veznom redu, ali trebat će nam noge, glava i srce. Ovo će nam biti 57. utakmica u sezoni. U nekima od njih smo zasluženo izgubili, a u nekima zasluženo pobijedili. Imamo priliku upisati se u povijesti napraviti ono što je Inter postigao 2010. godine, osvojiti Ligu prvaka – izjavio je Simone Inzaghi. Očekuje se nastup hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića od prve minute.

Manchester City lovi svoji drugi europski trofej u povijesti. ‘Građani’ su 1970. osvojili Kup pobjednika kupova, ali kada je klub 2008. godine kupila Abu Dhabi United grupa predvođenje šeikom Mansourom, Liga prvaka je postala jedini cilj. Zbog nje je i doveden Pep Guardiola 2016.godine, ali Manchester City je još uvijek bez tog trofeja, iako su posljednjih godina bili nikad bliže. 2021. godine su poraženi u finalu od Chelsea 1:0, dok su prošle sezone ispali u polufinalu od Real Madrida nakon produžetaka, iako su imali dva gola prednosti sve do sudačke nadoknade, no ‘kraljevski klub’ je napravio čudo i zabio dva gola, a zatim u produžetcima i treći i eliminirao ih. Pep Guardiola je tako ostao samo na dvije Lige prvaka koje je osvojio s Barcelonom 2009. i 2011. godine, a iako je osvojio osam od deset nacionalnih prvenstava otkad je napustio Barcelonu, mnogi kritike je dobivao zbog ‘neuspjeha’ u Ligi prvaka iako je vodio objektivno najbolje momčadi, Bayern i Manchester City.

– Ključ uspjeha su dobri igrači. Imao sam Messija, sad imam Haalanda. To je moj uspjeh. Ne šalim se. Oni znaju da sami ne mogu uspjeti, ali da smo jaki kao momčad. Imamo iste ideje. Oni koji me prate će biti tu, oni koji me ne prate, neće. Svaki uspješan trener ima jake igrače. Nikad on sam nije zabio gol – izjavio je Guardiola, koji se godinama sarkastično izražava na press konferencijama. Katalonac je također prokomentirao nešto slabiji učinak Haalanda u zadnje vrijeme.

 – Ako sumnjate u njega, onda vam moram reći da ste jedini. Ja uopće ne sumnjam. Bit će spreman pomoći nam da osvojimo Ligu prvaka. Ne mogu kontrolirati što ljudi govore, mogu se samo usredotočiti na ono što radimo. Pogledao sam puno utakmica Intera da bih znao što napraviti. No to je nogomet, pobijedit će onaj koji će biti bolji 95 minuta. Povijesno gledano, Inter je veći klub od nas. No to nije važno, važno je ono što će se sutra dogoditi. Inter je opasan zbog visokog presinga, Onana je sjajan golman, a volim gledati kako Bastoni igra na lijevoj strani. Kvaliteta kojom se povezuje s napadačima, dodavanje. Morat ćemo to pokušati braniti – zaključio  je Pep Guardiola.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)