Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:40 am

Chefovi otkrili greške koje ljudi najčešće rade kod pripreme juhe

Piše P. I.

Relativno je jednostavno skuhati juhu; ubacite sastojke u lonac i ostavite da se lagano krčkaju; no ponekad male pogreške, poput dodavanja previše soli ili stavljanja svih sastojaka odjednom, unište okus ili teksturu. Zato su profesionalni kuhari podijelili svoje male tajne i pogreške koje ljudi po njima najčešće rade kod pripreme juhe, piše Huff Post.

1. Previše ili premalo soli: Najvažnije je kušati i juhu začinjavati ‘u hodu’, te se osloboditi ideje da treba točno slijediti recept. Dok se juha kuha, tekućina isparava, a slanost se povećava pa za najbolje rezultate stručnjaci preporučuju postupno dodavanje soli. ‘Soli treba staviti malo na početku, malo tijekom kuhanja i opet malo na kraju, kad je juha skoro gotova’, rekao je Einav Gefen, kuhar u ugostiteljskoj tvrtki Restaurant Associates, prenosi Večernji list.

2. Ubacivanje svih sastojaka odjednom: Iako juha podrazumijeva kuhanje svih sastojaka, to ne znači da treba u kipuću vodu samo ubaciti meso i povrće. Ako koristite, na primjer, luk, nemojte ga samo skuhati, savjetuje glavni kuhar Coastal Soups, Ben Goodnick. ‘Luk treba barem malo pirjati prije dodavanja tekućine’, kaže Goodnick i preporučuje pirjanje luka dok ne postane proziran ili dok se skroz ne poprži, ovisno o vrsti i ‘težini’ juhe. ‘To čini okus slađim, mekšim i složenijim’, dodaje. Isto tako, kaže, svježe začinsko bilje treba staviti na kraju, a ne na početku. ‘Prvo propirjajte aromatičnu bazu (luk, češnjak, mrkvu, celer, đumbir) i zapržite proteine ​​(kobasica, piletina, govedina, panceta, slanina)’.

3. Nedovoljno dugo kuhanje: Za dobru juhu treba vremena, a kada je pripremate, pravi je način niska temperatura i dugo kuhanje. ‘Najbolje je sve lagano kuhati, dajući svim sastojcima vremena da prožmu okuse i stvore uravnoteženo i ukusno jelo’, kaže Gefen; pa ovisno o sastojcima koje koristite, juhu kuhajte od 45 minuta, do sat i pol.

4. Držanje lonca poklopljenog: Poklopiti juhu ili ne, ovisi o vrsti juhe, no općenito, Gefen kaže da poklapa juhe na bazi mahunarki, kako bi se smanjilo isparavanje i izbjegla pregusta juha, dok većinu drugih juha ostavlja otklopljene i kuha na laganoj vatri, da lakše kontrolira koliko je tekućine isparilo. 

5. Kuhanje svih sastojaka jednako: Kako biste bili sigurni da je sve u juhi idealno skuhano; bez hrskavog krumpira ili kašaste mrkve; sastojke stavljajte prema tome koliko se dugo trebaju kuhati. ‘Ako radim juhu od plodova mora, prvo počnem pirjati tvrđe povrće poput krumpira’, kaže chef, ‘Sve se mekše ili smrznuto povrće može dodati i kasnije, a zadnja stvar koja se stavlja su morski plodovi, budući da im treba samo nekoliko sekundi’. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)