Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:30 pm

RECEPT Pita od tikvica i sira s gotovim korama

Piše N.M.

Ako vam se jede nešto lagano i ukusno, a ne želite suviše vremena provesti u kuhinji, Glas Istre donosi idealan recept. Za pripremu će vam trebati 15-ak minuta, te za pečenje još oko pola sata.

Ovaj recept je odličan i ako želite sve spremiti i dan ranije – pitu složite u pleh, pa spremite u hladnjak, i kad je želite ispeći – samo je ubacite u pećnicu.

Sastojci:

1 kg tikvica

sol

500 g svježeg kravljeg sira

200 g kiselog vrhnja

2 jaja

3 žlice suncokretovog ulja

ulje ili maslac za premazati pleh

500 g gotovih tj. kupovnih kora za savijače

2,5 dcl mineralne (može i obične) vode

Priprema:

Tikvice naribati u cjediljku pa dodati sol i promiješati. Ostaviti ih 10 – 15 minuta na sobnoj temperaturi, pa ih rukama gnječite da ispuste višak vode.

U većoj posudi pomiješajte tikvice, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, jaja i ulje, pa dobro promiješajte nadjev. Probajte pa dodajte još soli ako je potrebno.

Namastite pleh, pa na dno složite duple kore i dobro ih poprskajte vodom (običnom ili mineralnom). Namažite tanki sloj nadjeva, pa stavite drugu koru, poprskajte vodom, i krajeve kora savijte prema unutra. Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore, a savijanjem svakog sloja kore, dobit ćete hrskavi rub pite.

Zadnju koru stavite duplu, i dobro namočite vodom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 35 minuta. Slobodno jače zapecite gornju koru, uopće neće smetati i ako malo više potamni.

Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i odmah okrenite pitu na dasku za rezanje, tako da vam gornja strana pite bude na dasci za rezanje.

Sačekajte 10-ak minuta prije rezanja i serviranja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)