Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
6:23 pm

POLICIJA IMA NOVOG KLJUČNOG SVJEDOKA: Ona bi mogla znati sve! Motiv, neuzvraćenu ljubav…

Piše N.M.

Pet članova obitelji i osoba koje su imale ili trebale imati blizak kontakt s ubojicom dječaka saslušano je u prethodnih mjesec dana, koliko je prošlo od masakra u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ na Vračaru, kada je 13-godišnjak ubio devet vršnjaka i školskog čuvara, a ranio još šestero kolega.

No, nakon oca, majke, dadilje te školske psihologinje i pedagoginje, uskoro bi se trebao obaviti razgovor sa, možda, ključnim svjedokom koji bi mogao dati neke ključne informacije za otkrivanje motiva jezivog zločina, ali i otkriti ima li naznaka da se tako nešto sprema. A riječ je o njegovoj vlastitoj, 10-godišnjoj sestri, piše Blic.

Na temelju svih dosadašnjih izjava, prije svega majke i dadilje dječaka ubojice, jasno je da bi sestra prije svega mogla otkriti je li došlo do promjene u ponašanju najmlađeg masovnog ubojice na svijetu, ali i mogući motiv koji stoji iza jezivog zločina. Također, nadležni očekuju da bi sestra mogla znati je li se s nekim svađao, je li nekome prijetio, je li mu netko prijetio, je li imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i je li u stanu bilo kakvog oružja.

Posebno je zanimljivo da je, prema svjedočenju majke, sestra gotovo cijeli dan prije masakra zajedno s bratom provela kod bake i djeda, da bi se navečer vratili kući.

Kako je istaknula njihova majka, desetogodišnja djevojčica dijelila je sobu s tri godine starijim bratom, išli su u istu školu, a dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji bili odsutni zbog poslovnih obaveza – pa je trošila većinu svog vremena s bratom.

No, s obzirom na to da se radi o djetetu od 10 godina, koje je doživjelo veliki šok nakon svega što se dogodilo, koje je praktički u jednom trenutku ostalo bez obitelji (brat joj je na psihijatrijskim pregledima, otac u zatvoru, a pod majka je također pod istragom), zasad je ovaj razgovor odgođen.

Kako zapravo izgleda ispitivanje desetogodišnje djevojčice, Blicu je objasnio odvjetnik Denis Bećirić.

– Dijete se pregledava uz prisustvo psihologa, ne nužno uz prisustvo roditelja, već osoba iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa donosi ocjenu je li dijete sposobno svjedočiti – pojašnjava Bećirić.

Kako objašnjava odvjetnica Natalija Rakić, da bi izjava bila uzeta u obzir moraju biti prilagođeni uvjeti, a u obzir će se uzeti i zrelost djeteta, kao i kakav je odnos imala s bratom.

– Prema kaznenom zakonu ona spada u kategoriju djeteta, konvencije pružaju svu zaštitu djece, mora se voditi računa o dobi, spolu, psihičkom statusu djeteta, kao i o tome da je njezin brat počinitelj zločina. Dijete se ne smije osjećati ugroženo, niti se smije osjećati krivim.

S obzirom da je dječakov otac u pritvoru, a protiv majke je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo je li bilo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, postoji mogućnost da će djevojčica biti ispitana bez roditelja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)