U Slavoniji se lakše nađe janjac, nego odojak, govori predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.
Promjene na tržištu donijele su i promjene na ražnju. U brojnim pečenjarama odojak u cijeni prestiže janje, javlja RTL.
– Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto – komentirao je Sandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.
Tanjur odojak bit će skuplji od tanjura janjetine.
Navodno u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja, a sve zbog uvoza jeftine svinjetine i smanjenja domaće proizvodnje.
– Da bi zadovoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine – rekao je Skolan.
Ovakvu situaciju uzgajivači su predvidjeli prije dvije godine.
– Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase – kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.
U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja, a u isto vrijeme u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.
Direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić otkriva pozadinu svega: ‘Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa’.
Ne pada proizvodnja svinjskog mesa samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Mi smo dostatni tek 55 posto te uvelike ovisimo o uvozu.
– Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro – rekao je Kuterovac.
Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju.
Komentari (2)
Hi everyone!