Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:05 pm

PROMJENE NA RAŽNJU Svinjetina postaje skuplja od janjetine

Piše N.M.

U Slavoniji se lakše nađe janjac, nego odojak, govori predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Promjene na tržištu donijele su i promjene na ražnju. U brojnim pečenjarama odojak u cijeni prestiže janje, javlja RTL.

– Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto – komentirao je Sandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

Tanjur odojak bit će skuplji od tanjura janjetine.

Navodno u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja, a sve zbog uvoza jeftine svinjetine i smanjenja domaće proizvodnje.

– Da bi zadovoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine – rekao je Skolan.

Ovakvu situaciju uzgajivači su predvidjeli prije dvije godine.

– Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase – kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja, a u isto vrijeme u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.

Direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić otkriva pozadinu svega: ‘Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa’.

Ne pada proizvodnja svinjskog mesa samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Mi smo dostatni tek 55 posto te uvelike ovisimo o uvozu.

– Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro – rekao je Kuterovac.

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)