Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
6:01 pm

Jedno prokletstvo se ruši – Split nikada u finalu nije pobijedio Zadar, a Jusup u četiri pokušaja nikada do naslova

Košarkaši Splita i Zadra po treći put u povijesti borit će se za naslov prvaka države, a finalna serija kreće u utorak dvobojem na Gripama. Titulu će uzeti onaj tko prije dođe do tri pobjede. Splićani imaju prednost domaćeg terena, što znači da ćemo najmanje dvije utakmice gledati na Gripama, a ako bude potrebno i onu odlučujuću petu, kada će, ukoliko do toga dođe, u 40 minuta stati cijela sezona.

Nakon Zadrove pobjede Pod Tornjem, kojom su potvrdili da će biti suparnik ‘žutima’ u finalnoj seriji – jasno je da će se jedna tradicija, ili bolje rečeno ‘prokletstvo’, srušiti. Naime, Splićani u dvije finalne serije u kojima su se sreli sa susjedima, u sezoni 2007/2008., te 2020/2021., nisu uspjeli doći do naslova prvaka. S druge strane, današnji trener Zadra Danijel Jusup, kojem je ovo čak šesti mandat na klupi Zadrana, nijednom u četiri finala nije uspio do naslova – u sezonama 1997./1998., 1998./1999.,2003./2004., 2009/2010. uvijek je bolja bila Cibona.

Krenimo od Splitovih poraza u finalima protiv Zadra. U sezoni 2007/2008, momčad je vodio s klupe Slobodan Piksi Subotić, a te sezone Splićani su igrali odličnu košarku – mladići poput Hrvoja Perića, Andrije Stipanovića, Damjana Rudeža, Bugarina Dejana Ivanova stasali su uz odlične Amerikance Marlona Garnetta i Anthonyja Akinsa, pa su ‘žuti’ uz 11 pobjeda u ABA ligi uspjeli doći do same završnice prvenstva. Finalu je prethodila, pokazat će se, povijesna polufinalna serija s Cibonom. Naime, Subotić i njegova ekipa prvi put od hrvatske samostalnosti uspjeli su spriječiti Cibonu da uđe u finale prvenstva Hrvatske. Bila je to serija u kojoj se igrala majstorica, Split je u posljednjoj četvrtini uspio slomiti otpor ‘vukova’, a po samom završetku susreta, do vrha puna dvorana na Gripama doživjela je pravu erupciju emocija. Stipanović je skakao po zapisničkom stolu, Perić je izvukao kišobran iz svlačionice i plesao po parketu, a Zagrepčanin Rudež je briznuo u plač. Seriju je obilježila i afera Akins, Splitov Amerikanac je pao na doping testu, pa je na ogradi Gripa visio transparent ‘Iako si high, Split te voli znaj’

Ipak, tu priči nije bio kraj. Finalna serija sa Zadrom krenula je pobjedom u Jazinama, a i jedni i drugi redali su slavlja na domaćem parketu. Tako se došlo do samog vrhunca u kojem je o prvaku Hrvatske odlučivala posljednja utakmica u Jazinama. Ključnom se pokazala suspenzija, na marihuanu pozitivnog Akinsa, pa je Split bio oslabljen na poziciji razigravača – njegovu poziciju je pokrivao krilni igrač Perić uz pomoć backup playmakera Sumića, ali to Splićanima svakako nije išlo na ruku protiv kvalitetom nadmoćnijeg protivnika. Kao što smo ranije napisali, peta utakmica je odlučivala o naslovu, a ujedno je to bila i posljednja utakmica Zadra u Jazinama, prije preseljenja na Višnjik. Jazine su gorjele već dva sata prije utakmice, 4000 gledatelja se nakrcalo u trošno zdanje, s parketa je atmosferu podgrijavao Zoran Jelenković, a vrućina je bila nesnosna. Zadrane je tada s klupe vodio Aco Petrović, a sama majstorica je bila utakmica u jednom smjeru i Zadrani su osvojili svoj drugi naslov u samostalnoj Hrvatskoj. 

Sljedeće dalmatinsko finale odigralo se 13 godina kasnije, bio je to sam završetak sezone 2020./2021. Sezona je to od koje se puno očekivalo na Gripama, pandemija koronavirusa je još uvijek bila aktualna, a Spilt je okupio kvalitetnu momčad – bili su tu reprezentativci Ukić, Babić, Marić, Marčinković, iskusni Kedžo, mladići poput Baje i Perkovića, srpski internacionalac Luković, slovenski reprezentativac Mesiček, ali sve to nije bilo dovoljno do ‘žuti’ podignu pehar. I u ovoj seriji su i jedni i drugi čvrsto držali prednost domaćeg terena, a nadmudrivanje oko puštanja gledatelja, uslijed ograničavanja kapaciteta zbog koronavirusa na tribine potrajalo je do majstorice u Zadru. A onda eksplozija – praktički na silu su zadarski navijači uspjeli doći do tribina, a igrači su nošeni Tornadom, lagano svladali momčad tadašnjeg trenera Mile Karakaša i još jednom podigli pehar osvajača prvenstva.

Danijelu Jusupu će ovo biti peto finale na klupi Zadrana, a unatoč tri osvojena Kupa Krešimira Ćosića i jednom trofeju najboljeg u Regionalnoj ligi, zadarski stručnjak svoj klub nikada nije odveo do naslova prvaka. Dva pokušaja s kraja devedesetih bili su okidači koji su nakon tmurnih ratnih godina ponovno zapalili grad Krešimira Ćosića i pobudili nadu kako će jednom Zadar skinuti Cibonu s trona. Tada je to bilo praktički pa nemoguće, dominacija Zagrepčana je bila u svim sferama, od financijskih, igračkih pa i do onih sudačkih, a kulminacija frustracija dogodila se u drugoj utakmici serije u sezoni 1997./1998. kada je jedan zadarski navijač usred utakmice pokušao nokautirati suca utakmice. Rezultat toga je bila registracija utakmice pobjedom Cibone, ali i prazno gledalište u sljedećoj utakmici. Odgovor zadarskih navijača bio je brutalan – akcija nazvana Zadar Open okupila je skoro pa 30.000 navijača ispred Jazina, gdje je na koncu Cibona ipak digla pehar.

Sljedeća dva pokušaja Danijela Jusupa, u sezonama 1998./1999. i 2003./2004, završila su pobjedama Cibone 3:1, a onom posljednjem u sezoni 2009./2010. Zadar je prosuo vodstvo od 2:0. Uz to, Zadrani su jednu meč loptu imali i pred domaćim navijačima, međutim nisu je uspjeli iskoristi i Cibona je opet osvojila naslov. Ovom nizu Danijela Jusupa vrijedi pridodati i sezonu 2019./2020. koja je prekinuta zbog pandemije, a njegova momčad je apsolutno bila jedna od favorita za trofej.

Stoga, Danijel Jusup još jednom traži naslov sa svojim najdražim klubom, trener je to koji po svom radu i karijeri – apsolutno zaslužuje. Košarkaške strukture ga godinama ne ‘doživljavaju’, a on iz sezone u sezonu dokazuje kako je jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka i jedan od onih koji je obilježio povijest hrvatske klupske košarke od samostalnosti. S druge strane, Splićani su gladni trofeja, 20 godina traje post, 19 godina (od osvajanja Kupa Krešimira Ćosića 2004. godine) nijedan trofej nije osvježio vitrine ‘Žutog salona’. Ulog je velik, a samo jedno prokletstvo će se srušiti.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)