Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
1:49 pm

Sjećate li ga se? Igrao je kultnu utakmicu protiv Hajduka, glumio s Angelinom Jolie, a sada je u zatvoru

Za Erlinga Haalanda danas svi znaju. Norveški stroj za zabijanje golova ne prestaje rušiti rekorde, ove sezone je u Premierligi zabio nevjerojatnih 36 golova, no većina navijača Hajduka bi se trebala sjećati da su Norvežani i prije Haalanda imali stasitog napadača koji je zabijao golove u ligama petice. Naravno, radi se o Johnu Carewu, koji je igrao u obje kultne utakmice između Hajduka i Rome u prvom kolu Kupa Uefa prije gotovo 20 godina, u studenom 2003. godine. Iako je Hajduku u tim susretima snove srušio Antonio Cassano dvama pogocima (posebno je bolan onaj pogodak u završnici susreta na Poljudu), malo tko je mogao zaboraviti 195 cm visokog crnoputog napadača.

John Carew je rođen 5. rujna 1979. godine u malom mjestu Lorenskog u predgrađu Osla, od strane oca Gambijca i majke Norvežanke. Za Valerengu je potpisao 1997. godine prvi profesionalni ugovor, a odlične igre i plasman u prvu ligu, kao i osvajanje norveškog kupa, su ga dovele 1999. godine do transfera u najpoznatiji norveški klub Rosenborg. Rosenborg, koji je s Carewom u ekipi osvojio skupinu Lige prvaka, a posebno je upečatljiva bila pobjeda od 3:0 na gostovanju kod Borussije Dortmund. Carew je u polusezoni za Rosenborg zabio 19 golova u 17 utakmica, što ga je dovelo do transfera u Valenciju za tada velikih 8,5 milijuna eura. Carew je s Valenciom osvojio La Ligu 2002. godine i zabio neke od ključnih golova na putu ‘šišmiša’ do finala lige prvaka 2001. godine koju su ‘šišmiši’ izgubili na penale od Bayerna, iako je Carew svoj penal zabio. Godine 2003. ga je Valencia posudila Romi, što ga dovodi i do utakmica s Hajdukom.

Carew je u Romu došao na posudbu iz Valencije kao zvijezda, no zadržao se na Olimpicu samo jednu sezonu, Fabio Capello nije otkupio njegov ugovor i karijera mu je krenula silaznom putanjom. Bešiktaš, pa uglavnom grijanje klupe u Lyonu, pa nekoliko dobrih sezona u Aston Villi pod vodstvom Martina O’Neila, no dolaskom Gerarda Houlliera (koji ga je zabetonirao na klupu ranije u Lyonu) nije više imao budućnosti u Birminghamu. Uslijedila je posudba u Stoke City, gdje je uglavnom ulazio s klupe, ista priča u West Hamu i s nepune 33 godine je u ljeto 2012. zaključio karijeru koja je u startu puno više obećavala, no česte ozlijede i problematično ponašanje su učinili svoje. Od brojnih ekscesa, najpoznatija je svakako tuča za John Arneom Riiseom u autobusu norveške reprezentacije iz ljeta 2003. uoči prijateljske utakmice s Portugalom. O tome tko je započeo tuču najbolje svjedoči podatak da je savez poslao Carewa kući, a Riisea ostavio. No bez obzira na sve nedaće, Carew je za norvešku reprezentaciju skupio 91 nastup i zabio 24 gola, što ga stavlja na peto mjesto po broju nastupa za reprezentaciju i četvrto po broju golova. No, budući da su prva dva strijelca igrali u međuratnom razdoblju, a treći krajem 50-ih godina, može se reći da je Carew prvi strijelac od kad je profesionalizam u Norveškoj, iako neće taj rekord držati još dugo, budući da Haaland ima samo tri gola manje.

Carew se nakon nogometa uhvatio glume, te glumio glavne uloge u nekoliko norveških filmova i serija, što ga je dovelo 2019. godine do sporedne uloge u filmu ‘Maleficient, Mistress of evil’ gdje glavnu ulogu tumači slavna Angelina Jolie. Bez obzira na tu ulogu, nije se uspio probiti do Hollywooda, već je nakon tog filma glumio u samo jednom norveškom filmu i jednoj seriji. Zanimljivo, to što je legenda norveškog nogometa nije spriječilo državu da pokrene istragu protiv njega zbog utaje poreza. Država je na sudu dokazala da je Carew u razdoblju od 2014. do 2019. utajio 5.4 milijuna kruna poreza i u studenom 2022. ga osudila na 14 mjeseci zatvora i kazne od 537 268 kruna. Carew trenutno služi kaznu u zatvoru.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)