Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
12:43 pm

Kuća u kojoj se rodio Hitler pretvorit će se u centar za obuku o ljudskim pravima

Piše P. I.

Centar za obuku policajaca o ljudskim pravima bit će smješten u rodnom mjestu Adolfa Hitlera, objavilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Planovi za taj objekt, zajedno s novom policijskom postajom, pripremaju se od 2019. Hitlerova rodna kuća u zgradi u Braunau am Innu odlučno je prenamijenjena jer je interdisciplinarna stručna komisija bila zabrinuta zbog ‘mitske privlačnosti tog imanja ekstremističkim krugovima’, stoji u priopćenju ministarstva kojeg prenosi Dnevni avaz.

Povjesničar Oliver Rathkolb, profesor na Institutu za suvremenu povijest Sveučilišta u Beču, govorio je o novoj namjeni zgrade.

– Moramo se suočiti s našom prošlošću i dati ovom povijesno opterećenom mjestu životnu perspektivu – rekao je.

Zgrada je postala svojevrsno svetište za odavanje počasti Hitleru tijekom nacističke vladavine, unatoč tome što je on samo kratko vrijeme živio u tom prostoru. Nacistički entuzijasti hrlili su u kuću u velikim turističkim valovima u godinama njegove vladavine. Kad su nacisti počeli padati i nestajati s povijesne scene, kuća je 1944. bila zatvorena daskama.

Austrijska vlada počela je iznajmljivati taj prostor kako bi obuzdala jačanje krajnje desničarskog turizma. Tijekom godina taj je prostor služio kao adresa različitim dobrotvornim organizacijama, ali je ostao prazan od 2011.godine.

Nakon što je to ozloglašeno mjesto napokon postalo vlasništvo austrijske vlade, dužnosnici su se zabrinuli da bi neonacisti i drugi Hitlerovi simpatizeri tu zgradu mogli vidjeti kao posebno za druge ekstremističke aktivnosti. Nakon što su 2019. odlučili pretvoriti prostor u policijsku stanicu, dužnosnici ministarstva odlučili su da prostor može poslužiti još važnijoj svrsi.

– Bit će to ured za najveću organizaciju za ljudska prava u Austriji – policiju – a bit će to i središte za obuku u ovoj temeljno važnoj temi – navodi se u izjavi člana komisije Hermanna Feinera, bivšeg šefa izgradnje i nekretninskih projekata u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Očekuje se da će cijeli projekt koštati 20 milijuna eura i biti završen 2025. godine, piše Jerusalem Post.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)