Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
7:54 am

Dan kada je Hajduk osvojio svoj prvi Kup u povijesti, te podigao trofej nakon 12 sušnih godina!

Piše B. D.

Na današnji dan prije točno 56 godina Hajduk je osvojio svoj prvi Kup u povijesti. Ostvarila ga je momčad koju je s upravom slagao trener Dušan Nenković, s namjerom da se nikad više ne ponovi borba za ostanak, koja je ‘bijele’ uzdrmala sezonu prije kada su do zadnjeg kola strijepili od ispadanja.

Nakon izborenog ostanka u momčad su došli Mušović i Ristić iz Sarajeva, Folić iz podgoričke Budućnosti, te Obradov iz Proletera iz Zrenjanina, a Hajduk je igrao te sezone puno bolje nego prošle, kada je jedino što se pamti bilo prvo mjesto Pere Nadoveze na ljestvici strijelaca.

U prvenstvu 1966/67 je Hajduk završio sedmi, a ono najbolje događalo se u Kupu. Prvak Jugoslavije bilo je Sarajevo, momčad koja je čekala Hajduka u finalu Kupa, te je željela osvojiti duplu krunu.

Do finala je Hajduk u gostima pobijedio Metalca (9:1), kninsku Dinaru (3:2), pa kod kuće Šibenika (3:2), te Borovo (1:0), u četvrtfinalu Željezničara u Sarajevu sa 1:0, te u polufinalu na Starom placu Vardar boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:2 (nakon 90 minuta bilo je 0:0).

Što se finala tiče, bilo je to prvi put da se odlučujuća utakmica nije igrala u Beogradu, a Ivica Hlevnjak rado je pričao da su domaćinstvo dobili zahvaljujući ‘furbariji’, gdje su ugostili predsjednika Sarajeva u Podstrani, te mu velikodušno dali da on izvlači kuglice ždrijeba. Ovaj je izvukao Split, a druženje je nastavljeno dalje i nitko mu nije rekao da je i u drugoj kuglici pisalo ime istog grada.

U nezaboravnoj atmosferi pred 18.000 gledatelja, Hajduk je pobijedio golovima Ferića i Obradova, a poraz je ublažio Musemić. Nakon utakmice je uslijedila velika fešta na stadionu, s obzirom da je ovo bio prvi trofej nakon 12 sušnih godina, te prvi Kup, koji je toliko falio Hajduku.

Ovom pobjedom ‘bijeli’ su prvi put izašli u Kup pobjednika kupova gdje su igrali protiv Tottenhama, koji ih je u obje utakmice pobijedio (2:0 u Splitu i 4:3 u Londonu).  

Finale Kupa 1967. godine: Hajduk – Sarajevo 2:1

Strijelci: 1:0 Ferić (42.), 2:0 Obradov (51.), 2:1 Musemić (74.) 

HAJDUK: Vukčević, Folić, Ristić, Slišković, Cuzzi, Bošković, Mušović, Nadoveza, Ferić, Hlevnjak, Obradov.

SARAJEVO: Sirčo, Fazlagić, Muzurović, Jasenković, Bajić, Prljača, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Antić, Mandić.

Uz taj prvi, povijesni Kup, Hajduk je na današnji dan osvojio još dva, godine 1977. je u finalu u Beogradu svladao Budućnost sa 2:0, a 1984. je u uzvratu finala na Marakani odigrao 0:0, a prethodno je na Poljudu pobijedio 2:1.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)