Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
9:25 am

U Rumunjskoj postoje dvije Universitatee Craiovie i dvije Steaue Bukurešt i iako obje Universitatee igraju prvu ligu, država je zabranila drugoj Steaui ulazak u najviši rang!

Prošli tjedan je, u onome što je nekad bio derbi rumunjskog nogometa, Dinamo Bukurešt svladao na svom terenu gradskog rivala Steauu 3:0. Taj susret se odigrao u drugoj ligi, ali unatoč toj pobjedi Dinamo nije još uvijek uspio izboriti povratak u elitu rumunjskog nogometa. Promociju su izborili Poli Iasi i Otelul Galati, dok će Dinamo Bukurešt i Gloria Buzau (za njih igra nekadašnji veznjak Hajduka Dinko Trebotić) u doigravanje s 13. i 14. momčadi iz prve lige. Dinamo će za prvu ligu razigravati s Argesom, dok će protivnik Buzaua biti UTA Arad.  

U drugom razredu rumunjskog nogometa dvije najbolje momčad idu u prvu ligu, no ovaj put je i treće mjesto dovoljno budući da je država sredinom ožujka donijela zakon da Steaua Bukurešt koja je drugoplasirana, točnije sportsko društvo Steaua Bukurešt ne smije ući u prvu ligu. Steaua je tada izgledala kao siguran putnik u prvoligaško društvo, no nakon odluke vlade im je pao moral, te već pet posljednjih utakmica ne znaju za pobjedu. Da bi shvatili  ovu odluku rumunjske vlade, kao i razumjeli zašto u Rumunjskoj postoje dva kluba koja se zovu Universitatea Craiova i oba igraju prvu ligu, i zašto postoje dvije Steaue Bukurešt (s onom drugom, FCSB je Hajduk igrao kvalifikacije za Europsku ligu 2018. godine) moramo se vratiti malo u prošlost.

Rumunjska je, kao i sve socijalističke države istočnog bloka (ali i neke kapitalističke, primjerice Španjolska) imala veliki broj sportskih društava, pa su tako, između ostalih, dio šireg sportskog kolektiva bili i nogometni klubovi Steaua Bukurešt i Universitatea Craiova. Padom komunizma 1991. godine su se nogometni klubovi odvojili od svojih sportskih društava i postali zasebna organizacija. No Universitatea je u probleme upala 2011. godine, kada ju je Rumunjski nogometni savez prisilno ugasio zbog financijskih dugovanja. Grad Craiova nije želio ostati bez prvoligaša, pa je došao na ideju da sportsko društvo Universitatea opet obnovi nogometnu sekciju, koja prihvaća nasljeđe kluba do 1991. godine, no ne i nakon da ne bi morali naslijediti njegove dugove. No preokret nastaje 2013. godine, kada se u antikorupcijskoj aferi otkrije da su pojedini članovi Rumunjskog nogometnog saveza bili korumpirani. Sud je, između ostalog, poništio odluku saveza o gašenju Universitatee, koja se tako vratila i tako smo dobili dvije Universitatee. Kod Steaue je bila nešto drugačija situacija, budući da su oni bili vojni klub. Kontroverzni poduzetnik Viorel Paunescu je 1998. godine preuzeo klub i odvojio nogometnu sekciju od sportskog društva, pa je Steaua postala neprofitna udruga, no ubrzo se klub našao u dugovima. Paunescu je klub predao drugom kontroverznom poduzetniku, Gigiju Becaliju, koji je 2003. godine pod sumnjivim okolnostima privatizirao klub. Becali je, osim po čestim promjenama trenera, postao poznat zbog svojih homofobnih, ksenofobnih i rasističkih izjava, kao i zbog utaje poreze. Njegovo ponašanje je mnogim simpatizerima Steaue išlo na živce, pa su krenuli istraživati odvajanje nogometne sekcije od sportskog društva 1998. godine. Otkrili su da Paunescu nikada nije kupio nogometnu sekciju Steaue, kao što se vjerovalo, te je samim time imao pravo samo koristiti ime Steaua, no ne ga i prodavati. Drugim riječima, Steaua je glumila da je Steaua. Ministarstvo obrane je tužilo Becalijev klub 2011. godine zbog korištenja imena Steaua. Smatrali su da grb i logo Steaue pripada Rumunjskoj vojsci i tu su presudu dobili na sudu 2014. godine, pa je Becali bio prisiljen promijeniti ime kluba. Tako je nastalo ime FCSB. Sportsko društvo Steaua je odlučilo reaktivirati nogometnu sekciju 2017. godine, i tako smo dobili drugu, zapravo pravu Steauu Bukurešt. No, budući da je sportsko društvo Steaua u vlasništvu ministarstva obrane, Nogometni savez Rumunjske je Steaui zabranio ulazak u prvu ligu. Naime, prema Zakonu o sportu u Rumunjskoj, u profesionalnoj ligi se ne smije natjecati klub koji je financiran javnim novcem.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)