Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
11:50 pm

ZADAR: Ako POS-ovi stanovi poskupe više od 7 posto, APN će platiti razliku razliku Lavčeviću

Piše N.M.

Tek će se polovicom lipnja znati hoće li i koliko vlasnici 88 POS stanova iz Zadra plaćati kvadrat stana u odnosu na 1.193,44 eura koliko je ugovoreno predugovorom s APN-om.

– Ako ta analiza koju rade nadzorna služba  s gradilišta i za to angažiran sudski vještak,  pokaže povećanje veće od 7 posto koliko je navedeno u predugovoru, tada će razliku platiti APN – rekao je direktor te državne agencije Dragan Hristov. Na novinarski upit o tome kada je Lavčević poslao zahtjev, on je rekao kako je to bilo u ožujku te su ga poslije još nadopunjavali, javlja 057 Info.

Lavčević je prije  traženja izmjene ugovorenog iznosa,  u roku završio radove. Krajem ožujka stanari su trebali dobiti ključeve stanova koje već  većina njih otplaćuju a u koje nisu smjeli ni ući kako bi napravili izmjere za opremanje. Uoči novog roka predaje ključeva koji je trebao biti 15. svibnja, iz APN su dobili obavijest o mogućem poskupljenju te je rok odgođen za kraj srpnja.

Kako se pitanje useljenja podignulo na političku potenciju tako su iz Ureda gradonačelnika danas ugostili direktora APN-a i njegovu pomoćnicu. Prije toga su primili stanare s kojima je dogovoreno kako će u ponedjeljak i utorak na razgledavanje stanova. Oni koji ne iskoriste taj sat vremena, radije bi da im se uruči ključ pa će ga, rekli su neki od njih, razgledavati koliko im srce želi.

To nije jedini razlog nezadovoljstva onih koji su htjeli a nisu mogli birati veći stan nego što im pripada prema Pravilniku Grada Zadra.

Lista je formirana prije 7 godina, a ažurirana je 2020. godine. S obzirom na vrijeme realizacije tog zadarskog POS projekta, štošta se promijenilo, pa tako i cijena kvadrata.

 Novinare i predstavnike gradske vlasti te APN-a na Crvenim kućama su dočekali predstavnici Lavčevića sa šefom gradilišta koje je tamo još uvijek jer izvođač nije predao zgradu investitoru. APN je ishodio prošlog mjeseca uporabnu dozvolu.

U stambenom bloku ostalo je 12 neprodanih stanova od kojih bi šest uzeo Grad Zadar ‘za potrebe kadrovskih’ stanova za potrebe Opće bolnice Zadar i Sveučilišta u Zadru, navodi se u priopćenju iz Grada Zadra nakon službenog dijela zadarskog POS-a.

Prenosimo ga u cijelosti:

‘Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima održao je radni sastanak s direktorom APN-a Draganom Hristovim i njegovom pomoćnicom Josipom Tokić.

Najvažnija tema sastanka kojeg je inicirao zadarski gradonačelnik je produženje roka za useljenje vlasnika u stanove u novoizgrađenoj zgradi POS-a na Crvenim kućama za koju je APN u travnju ishodio pravomoćnu uporabnu dozvolu. Ipak, zbog zahtjeva izvođača za povećanje cijene izgradnje APN nije u mogućnosti utvrditi konačnu kupoprodajnu cijenu. Kako je navedeno na sastanku, do završetka obrade navedenog zahtjeva od strane stručnog nadzora i konzaltinga i postupka koji prethodi donošenju rješenja o zahtjevu izvođača, nije moguće sklopiti ugovore o kupoprodaji s kupcima stanova.

Na tu temu gradonačelnik je organizirao i sastanak u Velikoj je vijećnici s budućim vlasnicima stanova koji su iskazali zabrinutost zbog produženja roka useljenja, ali i dobili obrazloženja vezana uz proceduru rješavanja zahtjeva izvođača te odgovore na pitanja vezana uz način otplate eventualnog povećanja cijene stanova. Istaknuto je kako do utvrđivanja konačne cijene koja je obvezni dio kupoprodajnih ugovora nije moguće organizirati primopredaju stanova kupcima. Na tom sastanku budući vlasnici stanova dobili su termine početkom idućeg tjedna za obilazak stanova.

Uz ovu temu, radni sastanak gradonačelnika Dukića i direktora Hristova obuhvatio je i planove za buduću izgradnju poticane stanogradnje za mlade obitelji na području Grada Zadra. Za planiranu izgradnju obiteljskih kuća na gradskom zemljištu u Crnom gdje uskoro počinje izgradnja komunalne infrastrukture, ali i namjeru Gradske uprave za izgradnjom nove zgrade prema programu POS-a direktor APN-a ponudio je pomoć i naglasio otvorenost za nastavak suradnje’, navodi se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)