Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:15 pm

VIDEO Supetar ‘oživio’ Ivana Rendića

Piše M.K.

Turistička zajednica grada Supetra u suradnji s tvrtkom Web lab jučer je prezentirala novu i po mnogočemu jedinstvenu aplikaciju ‘Dan s Rendićem’.

Život i rad Ivana Rendića, nestora hrvatskog kiparstva Turistička zajednica Grada Supetra prije nekoliko godina oblikovala je u tematsku stazu ‘Dan s Rendićem’. Ovom prekrasnom šetnjom starim dijelovima Grada Supetra, preko supetarske Rive, rodne kuće, parka Vrdolca, do ulice Ignjata Joba, galerije Ivan Rendić, do Rendićevog Banja sve do supetarskog groblja na kojem se nalazi Rendićevo počivalište, posjetitelji, turisti ali i lokalno stanovništvo ima priliku upoznati se s njegovim životom.

Turistička zajednica grada Supetra uvijek je bila korak naprijed, te je tematsku stazu ‘Dan s Rendićem’ digitalizirala kroz aplikaciju (za android i iOS) te web stranicu. Ovim je postojeća tematska staza dobila dodatnu vrijednost oživjevši ni manje ni više nego samog Ivana Rendića.

Naime, nakon što korisnik preuzme aplikaciju, prateći digitalnu mapu, prolazi dvadeset točaka. Dolaskom na jednu od točka, u aplikaciji mu se pojavljuje opis iste, 360 view, te pregled kako doći do sljedeće točke. Nakon što korisnik prođe sve točke interesa, dolazi do supetarskog groblja na kojem ga dočekuje ni manje ni više nego sam Ivan Rendić.

Kulturan kakav je bio i u stvarnom životu, Rendić se zahvaljuje korisniku, te ga uputi na šetnju grobljem na kojem se nalazi 10 njegovih spomenika. Nakon što korisnik obiđe spomenike ovog slavnog kipara, dolazi do Rendićevog zadnjeg počivališta, njegovog groba na kojem se pojavljuje Rendić, poznati šaljivdžija, koji zahvaljuje i za sam kraj korisnika pozdrava Rendićevom poznatom rečenicom ‘A gdje je Rendić?’.

‘Kad sam stupila na mjesto direktora TZG Supetra prvi veći projekt bio mi je baš Rendić. Imala sam viziju što bi s njim, kako ga modernizirati i na digitalni način našoj tematskoj stazi dati novu, dodatnu vrijednost’, poručuje Martina Rendićdirektorica Turističke zajednice grada Supetra.

‘Točno prije 9 mjeseci nazvala sam Dejana Grepu i rekla mu: ‘Želim da ljudi love Rendića po Supetru isto kao što djeca love Pokemone i znaš šta, znam kako mora izgledat kraj te potrage!’, ovako je izgledao razgovor između Martine Rendić i Dejana Grepe, vlasnika tvrtke Web lab koja se bavi digitalnim rješenjima i inovacijama.

Grepo je onako jednostavno kako IT znaju, raširio oči, nasmijao se i rekao: ‘Super, odlična ideja, može, krećemo s Rendićem!’

Proteklih devet mjeseci odrađen je posao oživljavanja Ivana Rendića. Pazilo se pri tom na svaki detalj. Od košulje koju je Rendić nosio, do marame, cipela, boje kose, oblikovanja brade, boje kože, pa sve do gestikulacije, mimike i boje glasa.

‘Ovo je bio jedan zaista velik i opsežan projekt kojeg smo uspješno priveli kraju!’, poručuje Martina Rendić. 

Ali kako se ipak radi o Ivanu Rendiću, ni ovdje nije kraj. Aplikacija i web stranica biti će žive i oblikovati će se redovito.

‘Ono što je smatramo najvažnije je to što se aplikacija može koristit u online i offline modu, a posebnost u odnosu na druge slične 3D animacije je što Rendićeva aplikacija uz animaciju i uključene mimike lica ima i zvuk, u ovom slučaju govor Ivana Rendića’, poručuju za kraj.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)