Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:39 am

ŠTO ĆE BITI S OBITELJI UBOJICE? ‘Najbolje je rješenje da napuste zemlju, najkorisnije je promijeniti prezime’

Piše A. A.

Obitelj ubojice (13), koji je 3. svibnja pobio osmoro djece i portira u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ na Vračaru u Beogradu, najvjerojatnije će se iz sigurnosnih razloga preseliti u inozemstvo. Srbiju bi najprije mogli napustiti njegova majka Miljana i desetogodišnja sestra, a u jednom trenutku, nakon što bude pušten iz zatvora, mogao bi im se pridružiti pridružiti i otac Vladimir, piše Pink

Psiholozi i kriminolozi vjeruju da je to najbolje rješenje za ovu obitelj, pogotovo za njegovu sestru.

Roditelji su, inače, dobili na stotine prijetnji preko interneta nakon nezapamćenog zločina koji je počinio njihov sin. Otac Vladimir, ugledni radiolog, trenutno je iza rešetaka jer je njegov sin počinio masakr pucajući iz njegovih pištolja, a majka je, prema neslužbenim saznanjima Pinka, uzela neplaćeno odsustvo s Biološkog fakulteta gdje radi i s kćerkom je na nepoznatoj lokaciji u Srbiji. Dječakova mlađa sestra, koja je kao i on pohađala OŠ ‘Vladimir Ribnikar’ i trenutno je četvrti razred, sasvim se sigurno neće više vraćati u tu školu. 

Milan Kostić, psiholog i sudski vještak, smatra da je i mlađa sestra žrtva svog brata jer će do kraja života trpjeti posljedice njegovog zločina.

‘Ta djevojčica ništa nije napravila, ali je obilježena i stigmatizirana za cijeli život. Nju će okolina osuđivati i smatram da bi je trebalo zaštititi koliko je to moguće. Ovakva situacija nije uobičajena kod nas, ali važno je objasniti majci koliko je složena situacija za njih i da je možda najbolje rješenje da napuste zemlju. Mislim da je razdvajanje od sina neophodno u ovom slučaju. Majka treba shvatiti i da pored sina ima i kćerku i da mora napraviti nešto kako bi je zaštitila.

Obitelji svakako ne treba nametati rješenje, već se njegove majka i sestra trebaju složiti s tim rješenjem ili im se treba ponuditi alternativa. Djevojčica je suviše mlada da sama predloži neko rješenje, ali je ipak treba saslušati i saznati što ona misli o svemu ovome i o tome što je učinio njen brat’, kazao je. 

Dobrivoje Radovanović, kriminolog, istaknuo je da je dječak nezapamćenim masakrom uništio mnoge živote i obitelji.

‘Sve je upropašteno – i njegov život i životi svih obitelji koje je unesrećio svojim činom. Također, uništio je i živote svoje majke, oca i sestre. Njegova obitelj dugi niz godina trpjet će strašne posljedice jer je teško zaboraviti ovako nešto’, rekao je Radovanović.

On pak smatra da sestra možda zbog svoje mladosti neće.

‘Kada odraste, sestra će se možda u jednom trenutku distancirati od tog zločina, ali… Sada im je jedino rješenje da promijene sredinu. Najkorisnije je da promijene prezime, ali nisam upoznat kakva je tu procedura. Naravno, majka i sestra imaju i opciju da ništa ne mijenjaju, ali onda će trpjeti posljedice. Ako odluče napustiti zemlju, vjerojatno će biti pod stalnim nadzorom sigurnosnih službi države u koju se presele’, pojasnio je Radovanović.

Bora Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala, također smatra da je najbolje rješenje za obitelj da se odseli u neku daleku zemlju.

‘Što se može s njima, mislim na sestru i majku? U Beogradu za njih nema života, niti u Srbiji. Mislim da ni u jednoj zemlji regije ne bi mogle živjeti jer bi se prije ili kasnije saznalo tko su one. Možda da odu preko oceana, negdje dovoljno daleko. Ako ostanu ovdje, jedino rješenje im je promijeniti identitet, ali pitanje je hoće li moći to učiniti’, komentirao je. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)