Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
8:35 pm

KAKO DO NEKRETNINE? Cijena u Dalmaciji i do 5-6 tisuća eura po četvornom metru

Piše M.K.

Kupnja vlastite nekretnine postaje velik izazov sve većem broju hrvatskih građana, ponajviše zbog radikalnog skoka cijena. Država i jedinice lokalne uprave stoga moraju početi sustavno raditi na modelima pomoći građanima, glavna je poruka s 35. Foruma poslovanja nekretninama koji se održava u Šibeniku.

Gradi se punom parom od Murtera do Rogoznice.

– Najtraženija je novogradnja na svim područjima vezano za šibensku rivijeru, apartmani i dvojne kuće s bazenima, rekla je Divna Bulat, agentica za promet nekretninama, za HRT.

I tako je u cijeloj Dalmaciji. A cijene vrtoglave – dosežu i do 5-6 tisuća eura po četvornom metru!

– Svaki treći klijent nam je stranac što mi, iskreno rečeno, i nije baš drago zato što naši državljani Hrvati, naš srednji građanski sloj je u veoma nezgodnoj situaciji jer nekretnine su preskupe, istaknula je Jasminka Bliškov, dopredsjednica Udruženja trgovaca nekretninama pri HGK.

U posljednje 3 godine narasle su i cijene nekretnina i broj kupoprodajnih transakcija, a u neslućene su visine to tržište pogurali prelazak s kune na euro i inflacija. Višak slobodnog kapitala prelio se u kupnju nekretnina. No, već potkraj prošle godine, osjetilo se kolebanje u tom trendu rasta.

– Najave ili naša predviđanja, predviđanja struke su upravo takva i za iduće razdoblje. Ne bi trebalo doći do drastičnog pada, ali sigurno će doći do usporavanja trendova, kako cijena, tako i volumena kupoprodaje, naglašava Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK.

Jer sve je manji broj onih koji si mogu priuštiti nekretnine s nerealno visokim cijenama. Kroničan je problem i manjak ponude – i u segmentu novoizgrađenih stanova i onih rabljenih u koje se nije dovoljno ulagalo pa su ispod standarda za suvremeni način stanovanja.

– Što se tiče novoizgrađenih stanova, nema ih ponovno u segmentu barem prosječnih cijena, a kamoli nekakvih priuštivih i to je svakako nešto čime se moramo svi u društvu, ali pogotovo država i jedinice lokalne samouprave pothitno početi baviti jer to postaje gorući problem, naglašava Lana Mihaljinac, predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb. 

I to ne samo socijalno ugroženim kategorijama nego i onima s prosječnim primanjima – a osobito mladima koji prvi put stupaju na tržište rada. Stoga bi, čulo se na Forumu u Šibeniku, država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje. Gotovo sve države EU-a imaju modele priuštivog stanovanja i uglavnom se temelje na javno-privatnim partnerstvima.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)