Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
3:56 pm

Regata Sveti Duje simbol je sveučilišnog sporta na našem području, a najavljena je i kandidatura Splita za veliko natjecanje 2028. godine!

Piše N.M.

U Galeriji Meštrović službeno je najavljeno 21. izdanje Regate koja u Split na tri dana dovodi veslački ‘creme de la creme’.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je sve spremno za 21. po redu Regatu, a i da su s nama prvi put i interkontinentalne ekipe. Nakon svih ovih godina, lijepo je reći da imamo tradiciju i vrijednost – na samom je početku istaknuo zlatni olimpijac Luka Grubor i dodao kako u čamcima ovogodišnjih legendi leži najviše medalja do sada.

Za spomenuti je da samo tri čamca, Oxford – Cambridge – Split, nose težinu od 10 olimpijskih, a preko 25 svjetskih medalja.

Najavljen je i, sada već tradicionalni, meet-up naziva ‘Lessons from the boat’, u kojem će i ove godine biti riječ o dualnim karijerama. Spinit inkubator će u petak, 12. svibnja u 18 sati, postati središte okupljanja studenata, sportaša, alumnija, i svih zainteresiranih, a istaknuti predavač bit će Jan Herzog. Nekada veslački reprezentativac, olimpijac i medaljist, danas je kirurg u Kraljevskoj nacionalnoj ortopedskoj bolnici, Royal National Orthopaedic Hospital, kao i bolnicama Spire Bushey i St John & St Elizabeth.

– Ponosni smo što se Međunarodna veslačka regata Sveti Duje kontinuirano razvijala u smjeru prepoznatljivog brenda na ponos našeg grada Splita i Hrvatske uz pomoć OTP banke. Naša suradnja ove je godine postala punoljetna, a prvi susret bio nam je davne 2005. godine. Veselimo se još jednoj godini i novim izazovima – nahvalio je 18 godina dugu povijest, prijateljstvo i pokroviteljstvo, Tomislav Aljinović, predstavnik OTP banke i dugogodišnji veslač splitskog Gusara.

U ime Sveučilišta u Splitu Regatu je najavio prorektor za strateško planiranje i upravljanje Boris Maleš, koji je pohvalio angažman Splitskog sveučilišnog sportskog saveza:

– Regata Sveti Duje simbol je sveučilišnog sporta na našem području, a prije svega to možemo zahvaliti Sveučilištu u Splitu koje ulaže u sveučilišni sport i visoko pozicionira važnost ovog segmenta akademskog i društvenog života.

Uz najavu regate, prorektor Maleš istaknuo je kandidaturu za Europske sveučilišne igre 2028. godine. Sveučilište u Splitu sprema kandidaturu za ovaj najmasovniji europski sveučilišni događaj, koji inače okuplja više od 5500 sudionika s više od 400 sveučilišta, a održavale bi se na preko 50 sportskih lokacija. Imajući u vidu dugogodišnju tradiciju Regate Sveti Duje, ali i međunarodno ljeto koje Split i Sveučilište u Splitu očekuje u vidu EUSA Europskog futsal prvenstva, kandidatura za EUG 2028. logičan je slijed događaja za ovu ambicioznu i uigranu splitsku ekipu. Kako je ovogodišnja Regata obogaćena sastankom izvršnog odbora krovne Europske sveučilišne sportske asocijacije – EUSA EC te se predstavnici brojnih europskih zemalja nalaze u Splitu, sigurno će to biti odlična prilika za razgovor o najavljenoj kandidaturi.

Nikad jače sveučilišne ekipe spremne su ukrstiti vesla za titulu pobjednika ove svjetske manifestacije. Osim pojačanja s hrvatskih sveučilišta, ističu se ekipe iz Johannesburga i Koreje. U nedjelju će se, kao ‘šlag na tortu’, održati revijalne utrke, među kojima i Utrka legendi triju velikih veslačkih ekipa, Oxforda, Cambridgea i Splita.

Podsjećamo, Regata je na rasporedu od petka do nedjelje, a službeni početak još jednog poglavlja drevne veslačke priče je u petak, ni manje ni više, nego u antičkom prostoru podruma Dioklecijanove palače, samo korak do najljepše svjetske veslačke pozornice, splitske Rive.

Organizatori jednoglasno pozivaju na najveći veslački spektakl u biseru podno Marjana, ali definitivno i šire.

– Vidimo se na najljepšim veslačkim pozornicama, Spinutu i Rivi! – poručuju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)