Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:00 am

Obrazovanje je stup svega, a održiva budućnost u turizmu stvara se danas!

‘Djeco, mi smo tu zbog vas, pitajte, tražite, kritizirajte, iskažite što možemo napraviti kako bi vi sutra, a i mi zajedno s vama imali još uspješniju turističku ponudu, kako bi našu zemlju, a poglavito Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, postavili u centar svijeta kao nezaobilaznu destinaciju na svjetskoj turističkoj karti. Obrazovanje je stup svega, a održiva budućnost u turizmu stvara se danas!’, rezime je trodnevne manifestacije Dana otvorenih vrata, obrazovanja i karijera. 

Događaj je to koji je u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole Split te partnera na projektu RCK FitSplit (Future in Tourism) održan na splitskim Prokurativama, a zatim u hotelu Amfora.

Prvi dio manifestacije organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita u čast nebeskom zaštitniku svetom Duji. Poznati chefovi, Hrvoje Zirojević, Stipe Šušnjara, Ivan Temšić, Tea Mamut i Jure Vojković, pomogli su vrijednim učenicima sugrađane počastiti slasnim delicijama u sklopu manifestacije pod nazivom ‘Svetom Duji u čast, puku grada u slast’.

Dan obrazovanja, koji je obuhvaćao upoznavanje učenika s ponudom studijskih grupa programa na Sveučilištima iz cijele RH organiziran u suradnji sa projektnim partnerom – UNIST kao i panel rasprava ‘Obrazovanje u funkciji održivog razvoja’, itekako je polučio zanimanje polaznika završnih razreda u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i odraslih koji se cjeloživotno obrazuju.

Svoja iskustva, savjete i preporuke kako izabrati, odlučiti o budućem zanimanju, ali i mogućnostima promjene svog zvanja, posjetiteljima konferencije predstavili su sudionici: Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, te Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe razvoja grada Splita, Smiljana Pivčević s Ekonomskog fakulteta Split, Luka Pezelj s Pomorskog fakulteta Split, Josip Gugić sa Sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranske poljoprivrede te Goran Ćorluka sa Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Problem radne snage, educirane, kvalitetne i zadovoljne  svojim poslom, istaknut je na Danima karijera i okruglom stolu ‘Zapošljavanje mladih za održivu budućnost’, koji je organiziran u suradnji sa HGK-ŽK Split. 

Panelisti su bili: Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski, Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita, Slavko Štefičar ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i športa, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik HGK-ŽK Split Joze Tomaš, direktor agencije F-tours Mario Miočić i voditelj ljudskih potencijala hotela Le Meridien Lav Igor Leben, odgovarajući na pitanja voditeljice Sandre Barčot, složni su u jednom – održivu budućnost hrvatskog turizma trebamo temeljiti na domaćoj, obrazovanoj i kvalitetnoj radnoj snazi!

U tome će znatno pomoći svi dionici unutar turističkog sektora, svojom međusobnom suradnjom što se kroz sajam karijera i demonstriralo na licu mjesta! 

Naime, četrdesetak poslodavaca bilo je na raspolaganju učenicima, a njih je pristiglo oko 600-tinjak, za sve informacije o zapošljavanju, praksi, plaći, obvezama, zahtjevima posla. 

Bivši učenici Turističko-ugostiteljske škole Split Antea Domljan i Toni Miloš održali su učenicima motivacijske govore na temu: ‘Od Turističko-ugostiteljske škole do uspješne karijere u turizmu’, a predstavnik MINTS-a Slavko Štefičar je učenicima i poslodavcima predstavio sustav sufinanciranja stipendija koje provodi Ministarstvo turizma i športa, a koje pozdravlja i obrazovni sustav. Vidno ponosan i zadovoljan cjelokupnom realizacijom bio je i ravnatelj Ivo Bilić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)