Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:44 am

Hvar obilježava 155. godišnjicu organiziranog turizma

Piše P. I.

Hvar ove godine obilježava 155 godina organiziranog turizma, a svečanosti i događanja počinju 15. svibnja 2023.u povijesnim prostorima Lođe, Arsenala i  na Trgu sv. Stjepana. Osnivanje Higijeničkog društva u Hvaru 1868.godine za cilj je imalo uređenje i promociju destinacije. Lječilišni turizam je te davne 1868. bio glavni motiv dolaska u Hvar, dok je posljednjih godina fokus ponovno usmjeren na kulturni turizam. 

Hvar je grad kojemu je uz niz drugih originalnosti i ljepota, kultura temeljni dio identiteta. U sklopu obilježavanja predviđen je okrugli stol s panel raspravom na temu ‘Kultura u turizmu, turizam u kulturi’. Teme panel rasprave su povezanost turizma, kulture i kreativnih industrija, valorizacija kulturne baštine i njeno uključivanje u turističku ponudu, kulturne manifestacije i njihov turistički potencijal te izazovi s kojima se susrećemo, a u panelu će sudjelovati brojni stručnjaci iz područja kulture i turizma.

U Arsenalu istog dana je predviđeno otvaranje izložbe ‘Made in Croatia’. Ta izložba jedinstven je događaj, kojim će kroz multimedijalni susret s velikanima, njihovim izumima ili umjetničkim djelima koja su ostavila trag na svjetskoj razini, hrvatska baština biti prezentirana Hvaranima i njihovim gostima. Izložba će u povijesnom hvarskom Arsenalu, jednom od zaštitnih znakova grada Hvara, potrajati do 20. srpnja. Izložba se sastoji od 38 tema, dio se odnosi na pojedince kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Dora Maar, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vučetić i Hanibal Lucić, dok se određene teme odnose na grupe ljudi iz istog područja djelovanja i izdvojenu kulturnu baštinu specifičnu za otok Hvar i Hrvatsku.

U večernjim satima na Trgu sv. Stjepana predviđen je koncert 4 tenora.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)