Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
7:03 am

VIDEO: Evo kako danas izgleda mjesto odigravanja povijesne Hajdukove utakmice!

Hajduk je na današnji dan 1944. godine obnovljen na otoku Visu, a 23. rujna iste godine odigrao je protiv Reprezentacije britanske vojske u Bariju utakmicu koja se smatra najvećim sportskim događajem u Drugom svjetskom ratu.

‘Bijeli’ su do tog dvoboja odigrali 21 susret s britanskim momčadima, uz 18 pobjeda i tri remija, uz gol razliku 116:21. Upravo to je bio razlog da Britanci odluče sastaviti ekipu od svojih najboljih igrača, te pozovu ‘Hajduk NOVJ’, što je ime po kojim je tada nastupio, na ogled. Na stadionu u Bariju se okupilo 40.000 gledatelja.

E, baš mjesto odigravanja te povijesne utakmice smo odlučili posjetiti, vidjeti kako izgleda danas.


Na cesti u neposrednoj blizini stadiona najprije ćete uočiti spomenik u čast Maditeranskim igrama, koje su u Bariju održane 1997. godine, a sve ostalo i nije baš primamljivo. Rekli bismo da najviše podsjeća na Stari plac, umjesto nogometnih su tu branke za ragbi, a taman u vrijeme kad smo izašli na travnjak, ili bolje reći ono što je od njega ostalo, domaća ekipa ‘Tigri Rugby Bari’ se pripremala za trening. Nitko, naravno, blage veze nema da se na istom mjestu u Drugom svjetskom ratu odigrao ovaj povijesni susret, čak ni najstariji djelatnici koje smo tamo zatekli. Nigdje nema nikakve ploče, obilježja koje bi podsjećalo na tu utakmicu. 



Uglavnom, mjesto odigravanja tog povijesnog susreta Frane Matiošića i društva protiv najjače postave Britanske vojske je zapušteno. Nogomet živi na modernijem ‘Stadio San Nicola’, na kojemu je u rujnu 1998. godine Fiorentina bila domaćin Hajduku u Kupu UEFA (2:1), a izgrađen je za potrebe Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Na njemu i danas igra domaći Bari, momčad koja je u Serie B, te se u finišu tekućeg prvenstva bori za povratak u najviši rang.

No, vratimo se mi priči s ovog starijeg zdanja. Reprezentacija britanske vojske je, kako je poznato, svladala Hajduk rezultatom 7:2. Okupio ih je Stan Cullis, nekad jedan od najboljih nogometaša i kapetan, a na ‘Stadio della Vittoria’ u Bariju su istrčali: Renny (St. Miren), Beatty (Preston), Malpass (Fulham), Collier (Aberdeen), Cullis (Wolverhampton), Merphy (West Bromwich), Finney (Preston), Jones (Arsenal), Wilkin (Bredford), Rudd (Manchester City) i Strauss (Aberdeen).

Za Hajduk su igrali: Petar Brkljača, Ljubomir Kokeza, Jozo Matošić (kapetan), Slavko Luštica, Dušan Bjelanović, Branko Bakotić, Ivo Alujević, Ervin Katnić, Miljenko Batinić, Frane Matošić i Ive Radovniković. Golove za ‘bijele’ su zabili Batinić i F. Matošić. 

Bio je odmah ugovoren i revanš, koji je odigran u oslobođenom Splitu krajem 1944. godine, a ‘bijeli’ su pobijedili sa 1:0, golom Frane Matošića, te se tako revanširali za poraz u Bariju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)