Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:20 pm

POKVARENA PRAKSA Jeste li sigurni da unosite upravo te kalorije koje ste pročitali na ambalaži prehrambenog proizvoda?

Piše N.M.

Moguće da ste vjerovali da jedete dijetno i zdravo, no zahvaljujući podlom triku proizvođača neki od vaših ultrazdravih artikala zapravo su iznimno kalorični, samo što to niste shvatili na prvu.

Naime, iako je propisano da se kalorije na proizvodima moraju prikazivati na 100 grama – kako bi međusobno bili usporedivi – mnogi proizvođači na prednjim stranicama ambalaže reklamiraju broj kalorija na manjoj gramaži jer se njihovi omiljeni brendovi tako čine zdravijima, piše Jutarnji list.

Pa tako navode iznos kalorija na pakiranju od 65 ili čak 30 grama, a neki su još pokvareniji – izračunavaju kalorije na 100 grama kombinacije tog proizvoda s nekim drugim (recimo, žitnih pahuljica s mlijekom), što sve potrošača navodi na pogrešan zaključak o stvarnoj nutritivnoj vrijednosti namirnice koju jede.

Da bi stvar bila apsurdnija, sve je legalno dok god se na proizvodu negdje nalazi i informacija o nutritivnoj vrijednosti na 100 grama, koliko god ona bila zakamuflirana i skrivena.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)