Mnogi vole pohanu hranu, no uz pohanje obično ide i jako puno prljavog i slijepljenog posuđa, što znači i više čišćenja. Naravno, tu je i postupak brašno-jaja-mrvice za svaki komadić koji pohate. Još je jedna nezgodna stvar s pohanjem to što se i brašno i mrvice ‘uprljaju’ s jajima pa ih najčešće morate baciti.
Naša domaća kuhinja poznaje recepte u kojima se mrvice ne koriste za pohanje, nego se samo kratko preprže na ulju i posipaju po hrani, ali takvo što je dosta nezgodno za odreske ili riblji file, a osobito za sir. U potrazi za trikom kako pojednostavniti pohanje, ubrzati ga i smanjiti količinu posuđa za pranje, mogu se pronaći savjeti da se umjesto jaja (i brašna) koristi senf. S portala Punkufer to su isprobali, a rezultat je više nego dobar. Jasno, i na pogled i na okus znat ćete da se ne radi o klasičnom pohanom.
Senf zapravo ovdje služi kao ljepilo, a za isti učinak neki koriste i majonezu. Krušne mrvice zalijepit će se za senf i dobit ćete i bogatiji okus i teksturu, a potrošit ćete puno manje vremena nego što bi vam trebalo za klasično pohanje. Na ovaj način možete pohati i ribu, meso – jednako će dobro pristajati uz piletinu, govedinu i svinjetinu.
Još je jedan dobar trik korištenje silikonskog kista. Ako ga već nemate, nabavite ga jer će vam dobro doći u puno kuhinjskih situacija – od premazivanja tave za palačinke uljem do glaziranja pečenja. A i senf ćete kistom vrlo jednostavno – i bez tragova po čitavoj kuhinji – namazati na kriške tikvica ili patlidžana ili file mesa ili ribe koje ćete ‘lažno’ pohati.
Senf, naravno, nije ovdje samo ljepilo, nego će i lijepo obogatiti okus hrane, pa prilagodite njegovu vrstu onome što pržite, i naravno, svom osobnom ukusu. S, primjerice, svinjskim fileom jako će se dobro slagati senf od meda, s gorkim patlidžanima dobro će ići ljuti kineski senf, a jakobove kapice savršeno će se sljubiti s vinskim vinaigrette senfom.
Kada ovako ‘ajnpanirate’ hranu, dovoljno je da samo jednu stranu onoga što ćete pohati obložite senfom i mrvicama – dobit će dovoljno i okusa i teksture. Kao i kod klasičnog pohanja, morate paziti da vatra nije prejaka da vam mrvice ne izgore, pa to činite na srednjoj do srednje jakoj vatri.
Komentari (2)
Hi everyone!