Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
2:39 pm

SVJETSKO PRVENSTVO Veočić, Pratljačić i Čalić borit će se u konkurenciji najboljih boksača iz 104 države

Piše A. A.

Hrvatski boksački reprezentativci sa svojim su trenerima otputovali u u Taškent u Uzbekistanu na Svjetsko seniorsko prvenstvo. Održava se od 30. travnja do 14. svibnja. 

Riječ je o trojici naših najboljih boksača: Gabrijelu Veočiću (21) iz BK-a Brod – poluteška kategorija do 80 kg, Marku Čaliću (35) iz BK-a Pula – teška kategorija do 92 kg, te Luki Pratljačiću (25) iz BK-a Osijek – superteška kategorija +92 kg.

Vodit će ih treneri Pero Veočić, Dorian Čalić i Matej Matković. S njima je i međunarodni sudac Edi Gustin iz Rijeke (tri IBA zvjezdice), koji će suditi u ringu najboljim svjetskim boksačima.

Delegaciju su iz Zračne luke Franje Tuđmana ispratili predsjednik Nadzornog odbora HBS-a Jurica Runtić i glavna tajnica HBS-a Nikolina Jurić.

Sva trojica naših izabranika u olimpijskim kategorijama (poluteškoj, teškoj i superteškoj) s pravom očekuju borbe za medalje i tron. Na Svjetskom prvenstvu u Taškentu sudjelovat će više od 640 najboljih boksača iz čak 104 države svijeta!

Međunarodni boksački savez IBA osigurao je za najbolje nagradni fond od 5,2 milijuna dolara! Boksači će se osim za medalje u 13 težinskih kategorija boriti za rekordne novčane nagrade – 200.000 dolara za zlatnu medalju, 100.000 dolara za srebro i po 50.000 dolara za brončana odličja!

Ždrijeb je po kategorijama Svjetskog prvenstva u nedjelju, 30. travnja, 2023. godine, a mečevi u Taškentu počinju od ponedjeljka, 1. svibnja 2023. godine. Finalne borbe za titule svjetskih prvaka na rasporedu su 13. i 14. svibnja 2023. godine.

Europski prvak za seniore do 22 godine (EP Poreč 2022.) Gabrijel Veočić bio je naš najuspješniji boksač već na prošlom Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. godine s tri pobjede kada je u četvrtfinalu na bodove izgubio na bodove od svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza. Otad je u 30 mečeva poražen samo jednom – kontroverznom odlukom sudaca na Golden Belt turniru u Marakešu od Rusa Imama Khatajeva. Prije toga osvojio je i elitni Silver Belt turnir u Mariboru i dominira u olimpijskoj poluteškoj kategoriji do 80 kg.

Na ista dva elitna svjetska turnira u Mariboru i Marakešu sjajno je boksao superteškaš Luka Pratljačić i na putu do finala pobjeđivao europske i svjetske osvajače medalja.

Najiskusniji Marko Čalić u velikom se stilu ove godine vratio u olimpijski ring (15 profi-mečeva, 14 pobjeda) i pokazao da je u vrhunskoj formi i da se odlično pripremio za Svjetsko prvenstvo i Europske igre u lipnju u Poljskoj, kvalifikacijske za Olimpijske igre u Parizu 2024. na koje svakako želi proći nakon tri pokušaja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)