Svima omiljeni napitak, bez koje se ne započinje dan – kava, podrijetlom iz etiopske povijesne pokrajine Kafa. Danas se uzgaja u više zemalja Amerike, Afrike i Azije. U Hrvatskoj se u prženu i mljevenu kavu preradi godišnje oko 12.000 tona sirove kave. No, nitko se do sada nije sjetio pomiješati kavu s – rogačem.
Rogač se spominje u bilješkama Grka Theophrastusa, gdje piše da su njegovi suvremenici rogač nazivali ‘egipatska smokva’, Arapi su ga posadili u Sjevernoj Africi i Španjolskoj.
Rogač je, nažalost, u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gdje jedino i uspijeva, pomalo zanemarena voćka. U povijesti i tradiciji na našim prostorima poznat je i kao ‘Kruh svetog Ivana’, jer se po predaji Ivan Krstitelj njom hranio dok je živio u divljini.
Ugljikohidrati čine 80% sastava rogača. Sadrži vitamine A, B2, B3 i D. Osim toga posjeduje i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija. U manjim količinama sadrži željezo, mangan, barij i bakar. 100 grama praha rogača ima 228 kcal, te sadrži: 4,7 g proteina, 91,5 g ugljikohidrata, 0,67 g masti te čak 41 g vlakana.
Rogač smo do sada susretali mljeven za kolače, kao zamjenu za čokoladu u namazima, a mladi brački poduzetnik, Dario Koljatić, odlučio ga je spojiti upravo s kavom i osmisliti jedan potpuno novi, egzotični napitak. Stvorio je Brač Coffee.
‘Došao sam na ideju jer sam tražio sastojak da obogatim kavu ali ne umjetnim aromama koje se mogu kupiti i koje su već poznate. Htio sam nešto domaće, nešto što simbolizira moju Dalmaciju. Htio sam da to bude spoj tradicionalnog i internacionalnog’, kaže.
Oni koji skuhaju njegovu kavu s rogačem u nju vjerojatno neće stavljati šećer, budući da je rogač prirodno slatkast i u gastronomiji je odavno poznat kao prirodni zaslađivač.
‘Rogač za moju kavu dolazi sa Šipana. Provjereno, riječ je o najkvalitetnijem rogaču na tržištu. Tehnološki postupak odija se na način da se rogač najprije osuši, potom melje kao brašno, a u konačnici pomiješa s mljevenom kavom. Kava dobiva posebnu nit arome i specifičan okus jer je spoj dva karakterna okusa. S obzirom na okus i svojstva, sviđa se svim generacijama, pošto je rogač jako zdrav i ima jako kvalitetne nutritivne vrijednosti’, pojašnjava nam Dario Koljatić.
Kava s rogačem ima rok trajanja od šest mjeseci, budući da je bez ikakvih konzervansa i aditiva.
Koljatić Brač Coffee namjerava nuditi u suvenirnicama diljem Dalmacije. Dok ne dođe na police dućana, možete je izravno kupiti od njega u njegovoj pržionici. Sve o svoj kavi s rogačem Dario će rado podijeliti s kupcima, a njegov broj je 0989195156.
Komentari (2)
Hi everyone!