Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:13 pm

Zovko pregovarala na hitnoj rezoluciji EP-a o opasnosti od smrtne kazne, založila se za nigerijskog pjevača osuđenog zbog blasfemije

Piše A. M.

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici hitnu rezoluciju o prijetnji smrtne kazne i pogubljenja Yahaye Sharifa-Aminua zbog blasfemije u Nigeriji. Željana Zovko, u ime Kluba zastupnika EPP-a, pregovarala je na spomenutoj rezoluciji.

Nigerijskog pjevača šerijatski sud u saveznoj državi Kano 10. kolovoza 2020. osudio je smrt zbog navodne blasfemije. 17. kolovoza 2022. Žalbeni sud potvrdio je ustavnost odredbi o blasfemiji u šerijatskom kaznenom zakonu i potvrdio nalog za ponovno suđenje. Iako međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, ograničava smrtnu kaznu na najteža kaznena djela, šerijatski je zakon u najmanje 12 država na sjeveru Nigerije predviđa za blasfemiju.

Zovko je tijekom pregovora pozvala na bezuvjetno oslobađanje Sharif-Aminua i jamčenje poštovanja prava na zakonski sudski postupak. Također, izrazila je zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prava na slobodu govora, religijsku slobodu te međunarodnih političkih i građanskih prava u Nigeriji.

Hitna rezolucija ističe da je nužno osigurati da savezni, državni i šerijatski zakoni ne uskraćuju Nigerijcima zaštitu prema nacionalnom ustavu i međunarodnim konvencijama. Zovko je istaknula kako Europski parlament ovim šalje snažnu poruku da građanska i politička prava svakog pojedinca moraju biti zajamčena, što nije slučaj s nigerijskim zakonom o blasfemiji te da ovaj slučaj predstavlja priliku za konačno ukidanje navedenog zakona.

Između siječnja 2021. i ožujka 2022. islamističke skupine u Nigeriji kao što je Boko Haram za metu su imale i više od šest tisuća kršćana te ih masakrirale. Progon vjerskih skupina i ograničavanje njihovih prava na slobodu vjeroispovijesti i dalje je aktualan diljem svijeta. Zovko u sklopu svojih parlamentarnih aktivnosti, kako je naglasila, kontinuirano radi na promicanju prava na zaštitu slobode vjeroispovijesti, osobito u Odboru za vanjske poslove kao koordinatorica hitnih rezolucija koje se odnose na slučajeve kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Pored toga, na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojena je i hitna rezolucija o gušenju prava na obrazovanje i represije protiv boraca za to pravo u Afganistanu, uključujući slučaj Matiullaha Wese, te hitna rezolucija o represiji u Rusiji, posebno o slučajevima Vladimira Kara-Murze i Alekseja Navaljnog.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)