Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:10 pm

NADMAŠIO I MAJKU Evo koliko je Charlesovo bogatstvo

Piše M.K.

Imovina kralja Charlesa (74) iznosi 600 milijuna funti, odnosno 680 milijuna eura, tvrdi nova analiza The Sunday Timesa. Njegovo bogatstvo navodno premašuje ono njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II. Njezino je, prema izračunu lista prošle godine, iznosilo 370 milijuna funti. Uz to, kraljevo bogatstvo nadmašuje i druge poznate milijunaše poput Davida (47) i Victorije Beckham (49) te Sir Eltona Johna (76), prenose 24sata.

U izračun kraljevog bogatstva, između ostalog, ulaze dva privatna kraljevska imanja poznata kao vojvodstva te imanje Sandringham i dvorac Balmoral. Posao je prijestolonasljednika da se brine o vojvodstvu Cornwall, dok je vojvodstvo Lancaster pod kontrolom vladajućeg monarha.

Kralj Charles preuzeo je vojvodstvo Cornwall s 21 godinu, 1969. Nakon kraljičine smrti privatno imanje naslijedio je princ William (40).

Charles je za vrijeme vođenja Cornwalla, između 2011. i 2012. povećao godišnju zaradu za 42.6%, odnosno na 25.4 milijuna funti, tvrdi analiza. Tijekom istog razdoblja, bogatstvo vojvodstva uvećalo se za gotovo 50%, na 1.04 milijarde funti. Prema listu, većina tog novca potječe od ‘iznajmljivanja komercijalnih nekretnina’ u drugim područjima Engleske.

Kralj je između 2012. i 2022. zaradio je 212.7 milijuna funti od vojvodstva. Dobrovoljno je platio porez na dohodak na taj iznos, iako  nije morao. Bivši kraljev savjetnik također je rekao za list da je Charles postao ‘razborit u skrivanju novca dobivenog od vojvodstva’ nakon skupog razvoda od pokojne princeze Diane.

Imanje Sandringham i dvorac Balmoral navodno su kraljeva ‘najvrjednija imovina’. Sandringham vrijedi 245 milijuna funti, a Balmoral 210 milijuna funti. Sandrigham donosi nešto novca od turizma, safari ture. Uz to, na imanju je i tvrtka za sok od jabuke Sandringham Apple Juice pa i od nje dolaze prihodi.

Kralj je također zaradio dio svog bogatstva linijom hrane i proizvoda pod nazivom Duchy Originals. Iako ima popriličnu svotu novca, Charles je poznat kao poprilično štedljiv. I to, kako tvrdi The Sunday Times, zbog svoje ljubavi prema okolišu. Mnogo puta pojavio se u istim odijelima i drugim odjevnim predmetima.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)