Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:45 pm

FOTO/VIDEO: 5. Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba pripalo Željku Buotiću, kao i 50 litara Kaštelanskog Crljenka

Danas se u prostorima restorana Spinaker u Marini Kaštela održalo 5. Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba. Ovo tradicionalno natjecanje okupilo je strane i domaće kuhare, kao i mlade kuharske snage iz ugostiteljskih škola. Ove godine nagradu za najboljeg pučkog kuhara odnio je Željko Buotić i uz lentu odnio i glavnu nagradu – 50 litara Pravog Kaštelanskog Crljenka.

– Tajni recept mog jela je što sam radio šalšu po domaćem receptu. Sipa se skuha, stavi se ta šalša koja da svoj štih. Onda se stave neke mirodije, ja sam stavio malo mente koja je sve to osvježila. Najviše me veseli nagrada koja je iz mog Kaštel Kambelovca od gospodina Bedalova – kazao je presretni prvak. 

Drugo mjesto pripalo je Andri Vetmi iz Trogira, a treće mjesto Dubravki Delić i Branki Kapov. U kategoriji mladi kuhari Ružica Lončar i Matea Burilović odnijele su zlatnu medalju.

– Spremale smo sipu i bob s tjesteninom od mrkve, kozicama i batatima. Zadatak nije bio težak, spremale smo ovo jelo u školi. Zadovoljne smo kako smo sve odradile, jelo je tradicionalno pripremljeno, a moderno prezentirano. Očekivale smo da ćemo biti prve – iskreno će učenice drugog razreda Turističko-ugostiteljske škole Split.

Ivan Maršić i njegove kolege iz Obrtničko-industrijske škole Imotski osvojili su drugo mjesto.

– Nije nam važna pobjeda, stekli smo neka nova znanja. Ovo nam je prvi put da sudjelujemo na natjecanju i nosimo lijepe dojmove te prva priznanja za naš rad – kazao je učenik drugog razreda. 

Organizatori manifestacije nisu krili zadovoljstvo prvim većim događajem koje se održava u sklopu manifestacije Kreativno proljeće. 

– Program smo započeli s Gastro tjednom i Svjetskim prvenstvom u pripremanju sipe i boba, a smatramo da je ovo odličan start u još jednu turističku sezonu za koju očekujemo da će biti bolja no ikad. Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti kaštelanske eno-gastro ponude i kaštelanskih tradicijskih jela. Pogotovo nam je važno da tradiciju prenesemo na mlade kako bi se ova priča mogla prenositi na buduće generacije. Sipa i bob je naše tradicionalno kaštelansko ribarsko-težačko jelo koje ćemo pokušati zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Grada Kaštela – poručio je Srećko Radnić, organizator događanja ispred Javne ustanove Rera i klastera Zora.

Nada Maršić, direktorica kaštelansko Turističke zajednice, smatra da će Kaštelansko proljeće, kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina, ojačati postojeću turističku ponudu.

– Predstavit ćemo Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju s ribarsko težačkom tradicijskim delicijama i to ne samo na nacionalnom već i na internacionalnom nivou, proširiti sezonu i ojačati kapacitete lokalnih dionika kako bi se isporučio cjelovit destinacijski proizvod u današnjoj industriji doživljaja – kazala je Mašić koja je pozvala zainteresirane sugrađane neka im se pridruže u tjednu Praznika cvijeća od 12. – 14.svibnja. 

– Posebno one koji su vlasnici lijepih objekata koji imaju uređene okućnice. Nagradit ćemo one koji imaju lijepo uređen okoliš – poručila je direktorica. 

Natjecatelje je ocjenjivao žiri u sastavu Nikica Ševo, Boris Poljak i Petar Božić, kuhali su satima na mobilnim kuhinjama i nakon višesatnog truda prezentirali su svoja jela. 

Dio atmosfere donosimo u fotogaleriji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Dalmatinski portal (@dalmatinski_portal)

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)