Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:52 am

SPOMINJE SE I HRVATSKA: Što otkrivaju američki dokumenti koji su procurili?

Piše P. I.

Europa ima specijalne snage na terenu u Ukrajini, Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovicu tenkova koji idu prema Kijevu, a Mađarska možda pušta oružje kroz svoj zračni prostor. To su samo neki od važnih detalja iz navodnog američkog dosjea s dokumentima o ratu u Ukrajini.

Politico je došao u posjed više od 50 stranica dokumenata američke vojne obavještajne službe koji su procurili u javnost. Politico nije neovisno utvrdio istinitost dokumenata, ali postoje naznake da su neke od procurjelih stranica krivotvorene. Istovremeno, SAD je priznao kršenje obavještajnih podataka, a FBI je zbog toga u četvrtak uhitio zaposlenika Nacionalne garde zračnih snaga.

Dokumenti koji su procurili sadrže uvide u gotovo sve, od skupine europskih specijalnih snaga na tlu u Ukrajini, do toga kako i kada Francuska i Španjolska planiraju staviti ključni raketni sustav na bojno polje u Ukrajini. Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike, kao i da pomaže Rusiji i Bjelorusiji izbjeći sankcije tako što kupuje europsku robu koja je zabranjena za izvoz u Rusiju i preprodaje ju Rusiju, ali i kupuje od Rusije i potom istu prodaje u Europi.

Prema dokumentima, u Ukrajini djeluje europska grupa specijalnih snaga – barem od 23. ožujka. U kontingentu ‘SAD/NATO’ je 97 ljudi, od čega je 50 pripadnika britanskih specijalnih snaga, 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedna iz Nizozemske te 14 američkih djelatnika. U informacijama koje su procurile nije navedeno koje aktivnosti provode te snage niti njihova lokacija u Ukrajini, napominje Politico, prenosi N1.

Doznaje se i da je dostava tenkova jedino područje pomoći u kojem u kojem Europa nadmašuje Ameriku. Čini se da su Poljska i Slovenija najveći doprinositelji koji su donirali gotovo polovicu ukupnog broja dostavljenih tenkova. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su veliki igrači, svaka zemlja s 14 poslanih tenkova.

Mađarska se pojavljuje nekoliko puta među desecima stranicama, iz čega se može iščitati kako ta zemlja redovito zbunjuje i vlastite saveznike.

Najzanimljiviji detalj zakopan je u ‘strogo povjerljivom’ izvješću CIA-e od 2. ožujka, u kojem se navodi da je mađarski premijer Viktor Orban označio SAD kao ‘jednog od tri najveća protivnika svoje stranke tijekom političke strateške sjednice’.

S druge strane, američki dokumenti također pokazuju da Mađarska, koja dijeli malu granicu s Ukrajinom, možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor za premještanje oružja prema bojnom polju, unatoč javnim najavama da to neće dopustiti.

Među tim dokumentima spominje se i plan da ukrajinski piloti doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor. Ako je točna, ta informacija ne samo da bi pokazala da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo, nego bi bila i u suprotnosti s medijskim izvješćima da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, piše Politico.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)