Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:55 pm

KREATIVNO PROLJEĆE Kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina manifestacija donosi preko 40 događaja

U prostorima Kaštelanske zadruge u utorak se otvorilo Kreativno proljeće, manifestacija koja se ove godine održava po šesti put i traje sve do 25.lipnja. Organizatori su najavili niz događanja kojim se želi doprinijeti postojećoj turističkoj ponudi, brendirati Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju ne samo na nacionalnom već i na internacionalnom nivou.

Za vrijeme proljeća kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina objedinit će postojeću ponudu s novim događanjima kako bi Kaštela kao destinacije bila privlačne lokalnom stanovništvu i turistima za što duži i kvalitetniji boravak. Kroz bogat gastronomski, glazbeni, filmski, ekološki program kao i promociju kaštelanskih lokaliteta i aktivnog odmora želi se potaknuti dodatni razvoj lokalne zajednice i ojačati lokalne kapacitete kao i promovirati male i srednje poduzetnike.

‘Krećemo s Gastro tjednom i Svjetskim prvenstvom u pripremanju jela od sipe i boba, a manifestaciju ćemo završiti početkom ljeta Tjednom Crljenka s našim vinarima. Između ovog programa, smjestili su se Praznik cvijeća, Tjedan puta po kaštelima, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Glazbeni tjedan i Đardin čitanja u kojem ćemo obilježiti godinu Miljenka Smoje i ugostiti Julijanu Matanović te njenog supruga Pavla Pavičića. U ovih sedam tjedana bit će više od 40 događanja. Sretni smo da će naši gosti i mi s njima uživati u svemu što smo pripremili’, kazao je Srećko Radnić, organizator događanja ispred Javne ustanove Rera i klastera Zora. 

Kazao je kako će se program zakuhati ovaj petak u Marini Kaštela edukacijom građana na temu kaštelanski kolači, a dan nakon Sipa i bob – Svjetskim prvenstvom. 

‘Za najbolji recept od sipe i boba nagrada za svjetskog prvaka je 50 litara Crljenka, neka se zna tko najbolje kuha’, otkrio je Jakša Bedalov, kaštelanski vinar čiji su vinogradi na obroncima Kozjaka iznad Kambelovca oduvijek baštinili autohtone kaštelanske sorte.

Vinara je svake godine sve više, otvaraju kušaone vina i vjeruje kako se priča može samo razvijati na bolje, mišljenja je Bedalov.

‘Kaštela u idućim godinama postati jedna od značajnijih točaka turizma, imamo sve što turistima treba. Sve to trebamo upakirati u dobar turistički proizvod’, zaključio je. 

U sklopu Kreativne ulice brendirat će simbolički i stvarno važan dio grada za kreativne i kulturne industrije koji će se tijekom Kreativnog proljeća i ostalih događanja aktivirati različitim popularizacijskim događanjima kao što su: izložbe, koncerti, festivali s posebnim naglaskom na dostupnosti široj javnosti i turistima s obzirom na to da se manifestacije odvijaju u razdoblju turističke predsezone i posezone.

‘Ova manifestacija polako postaje tradicija Kaštela jer se s Kreativnim proljećem grad postaje dodatno prepoznatljiv, kao i sva naša kulturno-povijesna baština’, mišljenja je dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić.

Nada Maršić, direktorica TZ grada Kaštela, kazala je da su kroz prvih pet godina Kreativnog proljeća uspjeli osmisliti i pokrenuti nove turističke proizvode i ponude za goste i domaće u predsezoni.

-Ovo je skup događanja od gastro i enološkog programa do story telling interpretatora s kojima ćemo obilaziti Kaštela, kao i brojnih drugih kulturno-zabavnih programa. Bit će tu i tjedan ekoloških akcija, nagradit će se najbolje uređene okućnice, vrtovi, parkovi, polja, a finale je Praznik cvijeća. Ova manifestacija ističe najbolje od onoga što imamo u našoj okolini, a vjerujem kako će svatko za sebe nešto pronaći – poručila je Maršić koja vjeruje u još jednu uspješnu turističku sezonu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)