Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
5:45 pm

BOLNA SMRT Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu

Piše M.K.

Ng Chuan Sing i njegova supruga Lim Siew Guan, oboje u ranim 80-ima, nisu znali da su kupili najmanje dvije ribe napuhače 25. ožujka, tvrdi njihova kći.

Isti dan Lim je ispekla ribu za ručak i počela osjećati teškoće s disanjem i drhtavicu. Sat vremena nakon što je pojeo obrok, njezin suprug Ng također je počeo pokazivati slične simptome.

Par je hitno prevezen u bolnicu. Lim je umrla istog dana dok je njezin suprug umro nakon osam dana kome.

Kći je zahtijevala odgovornost za smrt svojih roditelja i strože zakone u Maleziji, gdje se u okolnim vodama obično nalazi najmanje 30 vrsta riba napuhača, piše CNN.

Malezijski zakon zabranjuje prodaju otrovne i štetne hrane poput mesa ribe napuhače, a za prekršaj je predviđena čak i zatvorska kazna do dvije godine.

Unatoč opasnostima, otrovne ribe napuhače prodaju se na mnogim malezijskim tržnicama, kažu stručnjaci. 

‘Smatra se egzotičnom i nastoji privući potrošače’, rekla je Aileen Tan, morska biologinja i direktorica Centra za studije mora i obale Sveučilišta Sains Malaysia.

‘Jednom kada se riba napuhača očisti i proda u komadima, javnosti je gotovo nemoguće znati koju su vrstu ribe kupili’, upozorila je Tan. 

‘Što se tiče prodavača, diskutabilno je s njihove (strane) jesu li svjesni (rizika).’

‘Mora postojati više svijesti o rizicima konzumiranja ribe napuhače – možda bi vlasti trebale pogledati posebne certifikate za prodavače i dobavljače’, rekla je.

Otrov paralizira mišiće, smrt je bolna, nastupa laganim gušenjem

Organi ribe, kao i koža, krv i kosti, sadrže visoke koncentracije smrtonosnog otrova poznatog kao tetrodotoksin. Gutanje može brzo izazvati trnce oko usta i vrtoglavicu, što može biti praćeno grčevima, respiratornom paralizom i smrću, kažu medicinski stručnjaci.

Fugu luči jedan od najjačih prirodnih otrova i kao takva može biti vrlo smrtonosna za konzumaciju. Ipak, u Aziji, osobito u Japanu, slovi kao delikatesa, međutim, s njom se mora vrlo pažljivo rukovati.

Najčešće se poslužuje u vrhunskim restoranima u Tokiju kao sastojci za sashimi i hot pot, ali je također stekla popularnost u zemljama poput Južne Koreje i Singapura, gdje rade restorani posvećeni fuguu.

Prema japanskom zakonu, kuhari fugua moraju proći opsežno obrazovanje u trajanju do tri godine prije nego što dobiju licencu i dopuste da rukuju i pripremaju ribu za hranu. Utvrđeno je da je pogrešno pripremljena fugu jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom u Japanu, prema japanskom ministarstvu zdravstva.

Ne postoji poznati protuotrov za otrov ove izrazito opasne ribe.

Ima je i u Jadranu

O kakvoj se zapravo ribi radi, podsjetimo, za N1 je objasnio doktor Jakov Dulčić, vođa laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

‘Rasprostranjena je u Indijskom oceanu, zapadnom Pacifiku i u Crvenom moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueskog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu, posebno u njegovu istočnom dijelu’, objašnjava Jakov Dulčić.

Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012. godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.

Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbjegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede, piše N1 .

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)