Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:20 pm

RECEPT Rižot s lososom

Piše N.M.

Za pripremu vam je potrebno samo nekoliko sastojaka, a priprema je jednostavna i brza.

Rižoto od lososa uspješno se uklapa u svečane ručkove, elegantne večere i za sve velike prigode… ali i za stol s prijateljima, piše Novi list.

Sastojci:

320 g riže

200 g filea lososa u komadima

40 g maslaca

40 g luka (bijelog ili crvenog)

800 ml juhe od povrća

20 g ribanog parmezana

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 režanj češnjaka

nasjeckani peršin po ukusu

kopar po ukusu

soli po ukusu

Priprema: Ako se za kuhanje odlučite koristiti povrtnu juhu, u visokom loncu zakuhajte mrkvu, celer, češanj češnjaka i malo soli (drugo povrće možete dodati po želji).  Kuhati sve dok se sastojci ne skuhaju. Zatim ih izvadite i juhu ostavite sa strane.

Nakon pripreme temeljca (ili u međuvremenu) prijeđite na ribu. Ako koristite krišku svježeg lososa, narežite ju na male komadiće i zapržite ih nekoliko minuta s cijelim režnjem češnjaka i malo soli u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Kad losos počne gubiti boju, odvojite češnjak, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.

Ako se, pak, odlučite za dimljeni losos, jednostavno ga narežite na trakice i pred kraj kuhanja dodajte riži bez da se zapeče.

U veću i prostranu tavu izlijte gotovo sav maslac sobne temperature (8-10 g ostavite za kraj kuhanja) i narezani i nasjeckani luk.

Čim maslac postane tekuć i luk se počne dimiti, dodajte rižu, dobro je prepecite i počnite malo po malo ulijevati vrući temeljac, neprestano miješajući drvenom kuhačom.

Riža nikada ne smije postati presuha kako bi se omogućilo ravnomjerno kuhanje.

Na pola kuhanja dodajte losos, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok ne bude kremasto i al dente.

Maknite je s vatre i dodajte preostali maslac, naribani parmezan i nastavite miješati na strogo isključenom plamenu.

Na kraju pustite da odstoji 2-3 minute i poslužite posipajući površinu začinima po izboru.

Preporučujemo nasjeckani peršin i kopar.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)