Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:53 pm

USKORO CROATIA NAUTIC SHOW ‘Posjetitelje očekuje dosad najbogatija ponuda brodica, gumenjaka, jahti’

15. po redu Hrvatski dani male brodogradnje i turizma održat će se od četvrtka, 13. travnja 2023., do nedjelje, 16. travnja 2023., u marini Kaštela. Od ove godine imaju i međunarodnu ekstenziju u obliku naziva Croatia Nautic Show.

Najzanimljivije novosti i svoje impresije suradnje na ovogodišnjem izdanju manifestacije na konferenciji za medije u marini Kaštela predstavili su predsjednik organizacijskog odbora Branimir Matijaca, vlasnik marine Kaštela, kapetan Josip Berketgradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić i direktor Poslovnog centra Srednja Dalmacija u Sektoru poslovanja s građanstvom OTP banke d.d Tomislav Aljinović.

Predsjednik organizacijskog odbora Branimir Matijaca kazao je kako je ovogodišnje izdanje, uz to što je jubilarno, značajno i po brojnim drugim aspektima. Ponajprije je riječ o iznimnoj ponudi. 

‘Ovo je nautičko-turistička manifestacija s predsezonskim kontinuitetom, kojom se i prethodnih godina najavljivala turistička sezona u Hrvatskoj. Zahvaljujući prije svega povjerenju naših izlagača, partnera iz marine Kaštela, Grada Kaštela, TZ-a Kaštela, naše županije i županijske turističke zajednice te našeg pokrovitelja OTP banke, osigurali smo da predstavljanje izložene ponude bude obogaćeno kako sadržajno tako i načinom prezentacije. Povratkom u redovni travanjski termin, koji je idealan za prezentaciju i ponudu nautičkih i turističkih roba i usluga, osigurana je kvalitetna i nikad bogatija ponuda brodica, gumenjaka, motornih brodova, jahti, kao i plovne i brodske opreme, odjeće te vanbrodskih i unutarnjih motora.

Upravo zato ovogodišnje izdanje sajamske manifestacije u marini Kaštela stavlja izniman naglasak na nautiku, što sugerira i internacionalni novi naziv Croatia Nautic Show. Predstavit će se više od 50 tvrtki iz nautike te više od 20 tvrtki koje nude turističke usluge i proizvode. Tradicijska brodogradnja predstavit će se u okviru aktivnosti Muzeja betinske drvene brodogradnje kao i Udruge za očuvanje tradicijske brodograđevne baštine. Aktivni program uključivat će i prezentaciju tvrtke Navela i Pomorskog fakulteta Split na temu uključivanja mladih u nautičku industriju’, naveo je. 

Od premijernih predstavljanja plovila na hrvatskom tržištu istaknuo je gumenjak AQUA SPIRIT 585 , motornu jahtu ODYSSEYA PLATINUM 40, motorni brod TRIDENT 530 te NIMBUS 11T. Najveći je brod koji će biti izložen MONACHUS 70., hrvatskog proizvođača Monachus Yachting d.o.o.  

Za bogatu ponudu brodske i nautičke opreme pobrinulo se 15 tvrtki koje nude brodsku elektriku, elektroniku, kamping, plovnu i ribolovnu opremu, brodske unutarnje i vanjske motore, brodske podove, opremu za marine, privez, kao i komunalnu plažnu opremu. Poseban je proizvod koji je organizator u segmentu korisnosti naglasio električna plažna rampa za osobe s invaliditetom, koja je namijenjena lokalnim zajednicama.

Turistički dio manifestacije, nadalje je iznio Matijaca, usmjeren je ponudi proizvoda namijenjenih turističkoj renti električnih vozila i plovila, električnih ronilica, ali i opreme za uređenje kuća za odmor u segmentu bazenske i spa opreme, plažnog te vanjskog i ugostiteljskog namještaja, pergola i dr. Jet-ski plovila, električne jetsurf i foil daske, mini katamarani, ROG bicikle te aqua parkovi i oprema za plažnu rentu uz iznimnu prodajnu ponudu vanjskog ukrasnog bilja upotpunit će i ponuda motornih vozila. 

‘Od prvog izdanja do 15. puno se toga promijenilo, no od početka smo čvrsto uz hrvatske proizvođače plovila. Neskromno ću reći da smo mnogima pomogli u njihovom opstanku i nastavku rada. Danas imamo 12 proizvođača iz Hrvatske s predivnim brodovima koji mogu konkurirati na stranom tržištu’, također je rekao. 

Gradonačelnik Denis Ivanović izrazio je zadovoljstvo što je već petu godinu marina Kaštela domaćin sajma brodogradnje. Istaknuo je kako je svake godine sve prepoznatljiviji i posjećeniji te kako broji sve više izlagača. 

‘Čestitka i zahvala organizatorima koji su na čelu svega ovoga, nose najviši teret ovih dana. Hvala turističkim zajednicama županije i grada Kaštela kao i svim sponzorima. Veselim se sljedećem tjednu i otvorenju sajma’, poručio je te napomenuo kako radi o izvrsnoj uvertiri u ‘boom turističku sezonu 2023.’ 

Riječima podrške uspješnoj organizaciji manifestacije obratio se i kapetan Josip Berket. Naveo je kako nikad nije dvojio hoće li priča s malom brodogradnjom biti uspješna. 

‘Naši mali brodograditelji kao ameba su neuništivi. Uz sve puste europske, svjetske brandove nautike, jako se teško održati u maloj brodogradnji, a ja sam siguran da će uspjeti kao veliki zaljubljenici, a još veći stručnjaci. Drago mi je da sajam dobiva i internacionalno značenje i,  naravno, iznimno me veseli što se sve događa u marini Kaštela’, naglasio je i dodao kako ih projekti poput ovog i same tjeraju da budu bolji te da i sami rastu

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije smatra da se radi o prekrasnoj priči jer je sve na jednom mjestu – ideja, rad, ljepota našeg življenja. 

‘Mogu s pravom reći da smo na pravom mjestu u pravo vrijeme. Marina koja je fantastična, Kaštela koja pričaju svoju priču, Dalmacija koja cijeni svoj način života i mi kao dobri domaćini. Naša maritimna baština i naša pomorska priča trebaju biti naša nit vodilja da i dalje idemo u pravom pravcu’, ustvrdila je. 

Nada Maršić, čelnica TZ-a Kaštela, uz čestitke svima uključenima, napomenula je da nautički turizam otvara i zatvara turističku sezonu. Stava je kako je sajam u ovom terminu ‘dobar vjetar u leđa početku jače turističke sezone u Kaštelima’. 

‘Bili smo više nego zadovoljni kad je sajam došao u marinu Kaštela, jednu od najvećih u Jadranu. Radi izvrsno, iz godine u godinu sadržaj i usluga sve su bolji, a to se vidi i po jako velikom prometu koji ostvaruju. Sve što se događa, poput ovog sajma, produžuje turističku sezonu, a i podiže Kaštela na stepenicu više po pitanju turizma’, komentirala je. 

Navela je i kako je predsezona itekako zadovoljavajuća.  

‘Do kraja ožujka rezultati su, po pitanju broja noćenja, više nego dobri, čak i više nego 30 posto bolji nego u istom razdoblju prošle godine, ali se još uvijek radi o relativno malim brojkama. Prošle godine ostvarili smo skoro 650 tisuća noćenja, u što, naravno nisu ubrojena noćenja nautičara. 

Ove godine pak očekujemo još bolje rezultate. Pripremili smo novu kartu tematskih staza u Kaštelima, brošuru koja je prati, a koju ćemo uskoro promovirati kao i niz drugih aktivnosti kroz koje nastojimo što spremnije dočekati sezonu – sa što više sadržaja i mogućnosti za naše goste’, najavila je Maršić. 

Tomislav Aljinović iz OTP banke izjavio je kako im je izuzetno drago što podržavaju ovu najveću nacionalnu nautičku smotru od samih njenih početaka. Potvrda je da organizatori rade dobar posao, tvrdi, i rast broja izlagača i posjetitelja svake godine. Naznačio je kako na jednom mjestu imamo najbolju ponudu plovila i cjelokupne nautičke opreme domaće proizvodnje. 

‘Financiranje i poticanje hrvatskih poduzetnika jedan je od važnijih segmenata poslovanja OTP banke, a malu brodogradnju prepoznali smo svakako kao segment s potencijalom s obzirom na to da je riječ o proizvodnoj djelatnosti koja stvara novu vrijednost. Naravno da, uz poticanje ostalih djelatnosti te razvoja turizma, kao banka doprinosimo razvoju zajednice gdje poslujemo, što nam je uvijek primarni cilj. Bez kontinuiteta to ne možemo, a naš kontinuitet na ovom sajmu pokazuje da tu politiku slijedimo‘, poručio je. 

Napomenimo i da je ulaz na manifestaciju i ove godine besplatan.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)