Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:00 pm

RECEPT STAR 100 GODINA Sirnica (pinca)

Piše N.M.

Sirnica ili pinca se za Uskrs u Hrvatskoj jela i prije 100 godina. Dokazuje to i ovaj recept koji je malkice modificirao hrvatski kuhar Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It.

U receptu se koristi korica jednog limuna i naranče – obavezno se poslužite nešpricanim organski uzgojenim plodovima kada radite kolače, pa tako i ovdje.

Marko Strižak napominje da ćete  s ovim receptom napraviti tijesto dostatno za dvije velike ili čak četiri manje pince. Ako vam ne treba toliko ovoga finog kolača, slobodno prepolovite sastojke, prenosi Zadovoljna.

Sastojci za pincu:

1 kg glatkog brašna

200 g šećera

150 do 200 ml narančina soka s rumom

100 ml toplog mlijeka

80 g kvasca

70 g svinjske masti

50 g margarina

30 g ulja

15 g soli

8 kapi ekstrakta vanilije

8 žumanjaka

8 kapi ekstrakta kruške (kruškovca)

3 bjelanjaka

2 vanilin šećera

korica jednog limuna

korica velike naranče

jaje za premazivanje pince

kocke šećera za posip

Priprema pince:

Kvasac razmrvite u 100 ml toplog mlijeka te pomiješajte s pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji pet do 10 minuta dok se ne digne.

Izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i stavite sa strane.

U drugoj većoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok se sastojci ne sljube.

U smjesu sa žumanjcima dodajte margarin, izmiksajte sve zajedno, pa potom dodajte i svinjsku mast i nastavite miksati.

Dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče te ulje.

Iscijedite jednu naranču u posebnu zdjelu te dodajte ruma kako biste dobili barem 150 ml tekućine.

U narančin sok ulijte ekstrakt vanilije i kruškovac, pa sve zajedno prelijte u smjesu s jajima. Dodajte i sol.

U smjesu sa žumanjcima dodajte pola kilograma glatkog brašna pa sve ručno pomiješajte. U preostali dio brašna umiješajte dignuti kvasac i sljubite s ostatkom tijesta.

Umiješajte i bjelanjke koje ste prethodno izmiksali u snijeg.

Izradite tijesto ručno ili mikserom sve dok ne dobijete glatku kuglu. Ako se tijesto lijepi za prste dodajte još brašna.

Pokrijte tijesto krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva do četiri dijela – ovisno o tome koliko pinca radite. Svaki dio ponovo umijesite i stavite na papir za pečenje koji ste premazali s nešto svinjske masti. Pince prekrijte s papirom za pečenje namazanim svinjskom mašću, pa sve zajedno pokrijte s pamučnom krpom.

Pustite da se tijesto ponovo digne dok se volumen ne udvostruči.

Škarama zarežite vrh pince i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok nije pečena do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.

Prije nego što je pinca pečena do kraja premažite je jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Vratite u pećnici i kratko zapecite.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)