Tko je rekao da uštipci moraju biti slatki? Ako vam se sviđa ideja o pripremi slanih uštipaka, punjenih ukusnim nadjevom ne propustite ovaj Fini recept.
Sastojci:
oštro brašno, 250 g
glatko brašno, 250 g
svježi kvasac, 40 g
šećer, 1 žličica
mlijeko, 250 ml
maslac, 100 g
jaja, 2
luk, 1 glavica
peršin, 1 žlica sjeckani
svinjski kare, 200 g sušeni (domaća pečenica)
sir gorgonzola,100 g
ulje
muškatni oraščić
sol
Upute:
Prije svega napravimo pjenicu, tako što u zdjelicu s izmrvljenim kvascem dodamo žličicu šećera, ulijemo mlako mlijeko, izmiješamo sastojke i kada se kvasac potpuno rastopi ostavimo pjenicu da se digne.
U zdjelu s mješavinom oba brašna ulijemo pjenicu, dodamo ½ žličice soli, naribani muškatni oraščić, ulijemo omekšali maslac, dodamo žumanjke, te ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, zdjelu poklopimo tanjurom i ostavimo da se diže.
Za to vrijeme, u tavu na ugrijano ulje, dodamo sjeckani luk, sjeckani peršin, posolimo i pržimo dok luk ne postane staklast, te maknemo s vatre.
Dignuto tjesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo na ovalan oblik debljine jednog centimetra.
Zatim tijesto nožem prerežemo na dva jednaka dijela, a u tavu, na ohlađeni luk dodamo sjeckani sušeni svinjski kare, kockice gorgonzole i izmiješamo sastojke.
Na jednu polovicu tijesta stavimo male hrpice mješavine gorgonzole, karea i luka, u razmaku od 5 centimetra.
Zatim tijesto, između hrpica nadjeva, premažemo umućenim bjelanjkom i preklopimo drugom polovicom tijesta.
Potom prstima utisnemo tijesto oko nadjeva i kalupom za uštipke istisnemo oblike.
Dobivene uštipke prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se dižu 15-ak minuta.
Dignute uštipke stavimo u vrelu duboku masnoću i pržimo s obje strane do zlatno žute boje, po prilici 5 minuta.
Gotove uštipke izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužimo.
Komentari (2)
Hi everyone!