Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:59 pm

NE KONZUMIRAJTE! U bezglutenskom brašnu povećana razina tropanskih alkaloida

Piše N.M.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu dodatnih LOT brojeva za proizvod Brašno od teffa bez glutena – Organsko 400g BauckHof:

LOT 231663 najbolje upotrijebiti do 13.02.24.

LOT 232722 najbolje upotrijebiti do 24.03.24., zbog povećane količine tropanskih alkaloida.

‘Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane’, priopćeno je. 

Brapno proizvodi Bauck GmbH iz Njemačke, a u Hrvatskoj ga na tržište stavlja zagrebačka a Galleria Internazionale d.o.o.

Tropanski alkaloidi prirodni su sastojci koje najčešće nalazimo u određenim biljkama (npr. bunika, velebilje, kužnjak…). Do danas ih je, samo u biljkama, identificirano više od 200 različitih. Neki od njih koriste se kao lijekovi, a gotovo svi su u većim količinama jaki otrovi, odnosno, smrtonosni su. Najviše proučavani tropanski alkaloidi u hrani su atropin, skopolamin i hiosciamin. Zagreb

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)