Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
6:21 pm

Sokol o zakonu o pravu na popravak: ‘Praksa namjernih ugradnji kvarova u proizvode nedopustiva je’

Piše A. A.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders predstavio je zastupnicima zakon o pravu na popravak proizvoda. Cilj je olakšati popravak proizvoda kao što su perilice za suđe i televizori. 

Na sjednici Odbora IMCO sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, jedan od začetnika ideje o pravu na popravak.

‘Drago mi je da je Europska komisija prepoznala vrijednost inicijative koju smo započeli u Europskom parlamentu i predstavila zakon o pravu na popravak proizvoda. Istraživanja su pokazala da bi čak 77 posto građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo novim. Međutim, osim što potrošači teško pronalaze mjesto za popravak proizvoda, on je često i skuplji od kupnje novog proizvoda, a i sami proizvođači u nekim slučajevima ne nude popravak nakon isteka jamstva. Zato je važno da novi zakon omogućava potrošačima popravak proizvoda i nakon isteka jamstva, i to 5 do 10 godina nakon kupnje proizvoda’, poručio je Sokol.

Istaknuo je da poseban problem potrošačima predstavljaju ugrađeni kvarovi. 

‘Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava i da kućanski uređaju koji su kupili njihovi roditelji rade dulje nego oni novi. Zato je potrebno inzistirati na zabrani praksi namjernog postavljanja ugrađenih kvarova u uređaje, a upravo je paket zakona kojem pripada i ovaj o pravu na popravak prilika da se s takvim praksama konačno i obračunamo. Procjenjuje se da će potrošači u EU-u zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina’, zaključio je Sokol.

Nakon što je Europska komisija predložila zakon sada Europski parlament i Vijeće moraju usuglasiti stajališta. Očekuje se da bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)