Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
8:10 pm

PLAN ZA STAN: SDP kroz solidarnost i državno ulaganje nudi rješenje mladima za krov nad glavom

SDP-ovci na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom su predstavili u Splitu ‘plan za stan’. Ideja je da se preko državnog izdvajanja, od svega jedan posto, u svega pet godina može izgraditi oko 15.000 stanova. Grbin je ispričao kako su mu na putu prema hotelu Brig stranački kolege javili da je zabilježena rekordna cijena u Splitu, 11.000 eura za kvadrat stana.

– U zemlji gdje je prosječna plaća tisuću eura mjesečno, ki to more platit? Deset godina za deset metara. I tako dalje ne može. Krov nad glavom je temeljno ljudsko pravo i zato smo mi u SDP-u razradili politiku koja počiva na promjeni zakonodavnog okvira i velikim državnim ulaganjima – iznio je Grbin. 

Sadašnji zakonodavni okvir  ne dopušta aktivnost lokalne zajednice, javno privatnog partnerstva ili države kako bi se gradili stanovi za najam. 

– Prepoznaje se samo model za prodaju i to treba izmijeniti. Bez državnih ulaganja robujemo tržištu kojemu nije bitno da ljudi nađu krov nad glavom, nego da oni koji zgrade grade imaju čistu zaradu – ustvrdio je.

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević je podsjetio kako se ne priča o negativnim posljedicama turizma, koje se reflektiraju na stanove.

– Cijena kvadrata nekretnine nije ispod tri tisuće eura, stanovi za najam ne mogu se naći za manje od 600 eura, a u zadnjih 10 godina izgubili smo više od 10.000 stanovnika iz Splita dok su paralelno rasli okolni gradovi – kazao je Matijević.

Kao gradski vijećnik zalaže se za POS stanove, za što je našao i lokacije. Za sada je aktualna vlast tiha po tom pitanju.

Da je stan jedan od najvažnijih egzistencijalnih problema slaže se i Ranko Ostojić, čelnik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. 

– Mi se kroz stambenu politiku zalažemo da stan bude priuštiv. Posebice u Dalmaciji gdje zbog skupih kvadrata nije moguće smjestiti mlade obitelji. Stoga je ovo posebno važna tema i vjerujemo da ćemo doći do rješenja, kroz solidarnost osigurati da mladi ne moraju otići – obrazložio je Ostojić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)