Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:06 pm

PRONAĐENI TROPANSKI ALKALOIDI Povlači se brašno od teffa bez glutena

Piše N.M.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda brašno od teffa bez glutena, 400 g, s rokovima trajanja 22. 11. 2023. (LOT: 229489) i  09. 01. 2024. tvrtke Bauch Hof, zbog povećane prisutnosti tropanskih alkaloida.

‘Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane’.

Proizvođač je Bauck GmbH, Duhenweitz 4, 29571 Roche iz Njemačke, na tržište u Hrvatskoj stavlja ga Garden d.o.o., Krajiška 30 iz Zagreba.


Tropanski alkaloidi prirodni su sastojci koje najčešće nalazimo u određenim biljkama (npr. bunika, velebilje, kužnjak…). Do danas ih je, samo u biljkama, identificirano više od 200 različitih. Neki od njih koriste se kao lijekovi, a gotovo svi su u većim količinama jaki otrovi, odnosno, smrtonosni su. Najviše proučavani tropanski alkaloidi u hrani su atropin, skopolamin i hiosciamin.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)