Uz zvukove dalmatinske pjesme i vrhunsko pelješko vino – i ove je godine proslavljen dan malostonske kamenice! Radi ovog najpoznatijeg afrodizijaka svijeta Pelješac se odavno našao na gastronomskoj karti svijeta, javlja RTL.
‘Pa mi svi u Brijesti imamo četvero, petero i sedmero djece, nekad je bilo i 12 – pa eto’, govori uzgajivač školjaka iz Brijesti Ivo Bautović.
Znalci kažu – najukusnija je kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova i naravno ništa bez….
‘Ono što ljudi često puta vidim da iscijede pola limuna – samo kap i to je to’, kazao je uzgajivač školjaka iz Brijesti Zdravko Lazić.
I dok je prošle godine jedna kamenica u Brijesti koštala pet kuna, dolaskom eura i cijena ove delicije je skočila!
‘Košta jedan euro komad – kako ide prodaja! Super – vidite da je gužva’, govori prodavačica Dijana Lazić.
Srkalo se u Brijesti danas – sve u 16! No, za one koji nisu ljubitelji sirovih mekušaca – također je bilo bogate ponude!
‘Imamo gulaš od sipe domaći – pečene srđele i najbolje kamenice na svijetu’, kazao je ugostitelj Antonio Oblizalo.
Idealan omjer kamenica je tri za predjelo i tri za desert. Uvjerili su se u to i brojni posjetitelji.
‘Za početak smo uzeli srdelice a sad će doći delikatese – kamenice’, kazao je posjetitelj Marinko Planinić.
Legenda kaže da je i Casanova svako jutro doručkovao 50 kamenica kako bi potaknuo seksualni nagon, no za neke Pelješčane ta brojka je smiješna.
‘Imamo mi čovjeka koji je pojeo 700 komada u jednom danu – da, u jednom danu’, kazao je Ivo Bautović.
I doista, malo koju delikatesu prati toliko misterija, predrasuda i rituala. Zovu ju i princezom podmorja, a istodobno je i luksuzno i ribarsko jelo. I naravno, jede se rukama.
Komentari (2)
Hi everyone!