Sugo all’amatriciana tradicionalni je talijanski umak za tjesteninu pripremljen od guancialea, pecorino romano sira i rajčice. Potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio i smatra se jednim od najpopularnijih umaka za tjesteninu u talijanskoj kuhinji. Recept je poznat u nekoliko varijanti ovisno, između ostalog, o lokalnoj dostupnosti pojedinih namirnica te ponekad uključuje i luk, piše Index.
Sastojci
15 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
170 g guancialea ili pancete
1 prstohvat čili pahuljica
60 ml suhog bijelog vina
800 g pelata, zgnječenih
sol i papar
450 g bucatini tjestenine (ili po izboru)
30 g ribanog Pecorino Romano sira, plus još za posluživanje
Priprema
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Dodajte guanciale ili drugu vrstu slanine i čili pahuljice pa pecite miješajući oko 5 minuta.
U tavu ulijte vino i kuhajte, stružući sve zapečene komadiće sa dna tave, dok vino gotovo ne ispari, oko 3 minute.
Dodajte rajčicu i pustite da lagano kuha. Posolite i popaprite.
U međuvremenu kuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je preporučeno na pakiranju.
Pomoću hvataljki prebacite tjesteninu u umak, zajedno s 1/4 šalice vode za kuhanje tjestenine.
Kuhajte na jakoj vatri, brzo miješajući i prevrčući, dok tjestenina ne postane al dente, a umak se ne zgusne i počne oblagati rezance.
Maknite s vatre, dodajte sir i brzo miješajte da se sjedini. Začinite po želji s još soli i papra.
Poslužite odmah, uz još ribanog sira na stolu.
Komentari (2)
Hi everyone!