Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:35 pm

RECEPT Tjestenina Amatriciana

Piše M.K.

Sugo all’amatriciana tradicionalni je talijanski umak za tjesteninu pripremljen od guancialea, pecorino romano sira i rajčice. Potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio i smatra se jednim od najpopularnijih umaka za tjesteninu u talijanskoj kuhinji. Recept je poznat u nekoliko varijanti ovisno, između ostalog, o lokalnoj dostupnosti pojedinih namirnica te ponekad uključuje i luk, piše Index.

Sastojci

15 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

170 g guancialea ili pancete

1 prstohvat čili pahuljica

60 ml suhog bijelog vina

800 g pelata, zgnječenih

sol i papar

450 g bucatini tjestenine (ili po izboru)

30 g ribanog Pecorino Romano sira, plus još za posluživanje

Priprema

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Dodajte guanciale ili drugu vrstu slanine i čili pahuljice pa pecite miješajući oko 5 minuta.

U tavu ulijte vino i kuhajte, stružući sve zapečene komadiće sa dna tave, dok vino gotovo ne ispari, oko 3 minute.

Dodajte rajčicu i pustite da lagano kuha. Posolite i popaprite.

U međuvremenu kuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je preporučeno na pakiranju.

Pomoću hvataljki prebacite tjesteninu u umak, zajedno s 1/4 šalice vode za kuhanje tjestenine.

Kuhajte na jakoj vatri, brzo miješajući i prevrčući, dok tjestenina ne postane al dente, a umak se ne zgusne i počne oblagati rezance.

Maknite s vatre, dodajte sir i brzo miješajte da se sjedini. Začinite po želji s još soli i papra.

Poslužite odmah, uz još ribanog sira na stolu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)