Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
12:56 pm

FOTO Dalibor Ninčević primio mlade zlatne Solinjane – Annu Ćukušić i Marka Božića

Da je Solin grad mladosti i to k tome još uspješne, dokazuje današnji prijem za solinske sportaše i njihove trenere koji su postigli iznimno zapažene rezultate i osvojili medalje na Europskim i svjetskim natjecanjima. Solinski gradonačelnik, Dalibor Ninčević, primio je ih je i poručio im kako je zaista ponosan na njihov uspjeh i da su ga već pomalo na to naviknuli. 

– Ponosan na sve ove mlade ljude koji su zasigurno jedni od najboljih promotora našeg Solina. Raditi ovako velike rezultate u kontinuitetu nije nimalo lagan zadataka, iziskuje trud, zalaganje i velika financijska ulaganja. Volio bih da se svi više uključimo i pomognemo im ostvarivati velike uspjehe, a mi ćemo se uvijek truditi svojim doprinosom poticati mlade djevojke i momke da se bave sportom. Znamo da su sportaši najveći promotori Hrvatske u svijetu i zato im trebamo biti dodatni vjetar u leđa – poručio je Ninčević.

Gradonačelnik je danas novčano nagradio s 500 eura Annu Ćukušić, hrvatsku reprezentativku, streljačicu Dalmacijacementa iz Solina koja je nedavno postala juniorska europska prvakinja u gađanju zračnim pištoljem na EP u Tallinnu, kao i Marka Božića člana Judo klub Solin koji je osvojio zlatno odličje na Europskom kadetskom kupu održanom u Zagrebu. Ovo dvoje sportaša, osim sportskih uspjeha, povezuje i školska klupa. Naime, oboje su učenici drugog razreda V. gimnazije Vladimir Nazor. 

– Osvojiti medalju na velikom natjecanju je zaista poseban uspjeh. Osjećaj je predivan, ali mi je trebalo nekoliko dana da se slegnu dojmovi i emocije. Bez podrške obitelji, trenera, osoblja kluba i mojih kolega uspjeh bi bio nemoguć. Uz njih je sve lakše i zahvalna sam im što smo uvijek jedni drugima najveća podrška – poručila je mlada sportašica koja ide polako, korak po korak. 

– Ne želim previše ići u budućnost. Nastavit ću raditi kao do sada. Škola je super, profesori izlaze ususret, balans je tu, nije mi problem – zaključila je. 

Njene klupske kolege Marta Zeljković, Amadea Urban i Josip Sikavica vjerovali su da se može popeti na tron.

– Ponosni smo na uspjeh naše kolegice i prijateljice, bilo je napeto, nešto se dogodilo, opalila je dobru seriju i u kvalifikacijama ostvarila treće mjesto. Kada je ušla u finale, i na kraju imala raspucavanje 16:12 protiv Čehinje, znala sam da je zlato oko Anninog vrata – kazala je Marta koja vjeruje kako su pred njima još veliki uspjesi. 

– Svi smo podrška jedni drugima na treningu, na natjecanjima i znamo da smo uvijek tu jedni za druge – otkrio je Josip.

Svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima nije krio ni Siniša Vitez, dugogodišnji izbornik u streljaštvu, tvorca streljačkog kluba Dalmacijacement, koji je istaknuo velike klupske rezultate.

– Da ne bih koga preskočio, to su 23 reprezentativaca koja su osvojili 119 medalja s velikih prvenstava, s prvenstava svijeta, europskih prvenstava, svjetskih kupova, mediteranskih i europskih igara. Sve su to uspjesi u posljednjih 40 godina. Ovaj klub je jedan od najboljih u regiji, pa i šire. Naša 16-godišnja djevojka koja trenira 4,5 godina sve nas je ugodno iznenadila osvajanjem zlatne medalje – govori Vitez koji navodi kako svaki sportaš koji se ozbiljno bavi sportom smatra da njegova karijera nije potpuna bez Olimpijskih igara. 

– Nadam se da će Gorša sigurno biti u igri za odlazak, pa i Josip Sikavica, te Marta Zeljković. Dvoje Solinjana su među 20 najboljih svjetskih strijelaca, pa je logično da se nadamo plasmanu na Igre. Nadamo se borbi za odličje, to je jedino što nam fali – zaključio je trener koji je nagrađen novčanim iznosom kao i sportaši.

Klubovi su dobili potporu od 1500 eura, ali Vitez smatra da je to za klubove mala kap u moru obveza koje imaju.

– Ovaj grad sve češće postiže sjajne sportske rezultate, a obveza svih nas pa tako i samog grada je da ulažemo sve više u mlade. Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ostvaruje svjetske rezultate, a nemamo ni blizu riješenu sportsku infrastrukturu, moramo više brinuti za vrhunske sportaše i njihove trenere – zaključio je Vitez.

Marko Božić imao je šest borbi do zlatne medalje, a kratko nam je opisao kako je to izgledalo na tatamiju.

– Nastupao sam na domaćem terenu i imao iznimnu podršku s tribina. Ovo je moj najveći uspjeh u karijeri, ali to je tek početak. Isplatio se sav trud i ponosan sam što sam ostvario kvalifikacije na svjetskom i europskom prvenstvu, te Igrama mladih. Pobijedio sam reprezentativce koji dolaze iz zemalja kojima je judo nacionalni sport – kazao je Božić kojeg uskoro očekuje Europski kup u Poljskoj, EYOF u srpnju te SP u kolovozu. 

Glavni trener reprezentacije i judo kluba Solin Dragan Crnov nije krio oduševljenje postignutim uspjehom svog natjecatelja. 

– Ništa ne dolazi bez izuzetnog truda i odricanja. Marko je izuzetan sportaš, vrijedan, sluša doslovno svaki savjet i s njim je lako raditi. Svaki dan treniramo dva puta, a uz sve to Marko prati svoje druge obveze – ponosno će Crnov dodavši kako su 200 dana godišnje na putu i turnirima. 

Crnov je spomenuo i svoje solinske adute za Parizu – Laru Cvjetko i Anu Viktoriju Puljiz. Ako ne na ovim Olimpijskim igrama, mladi trener vjeruje kako ove djevojke u budućnosti mogu donijeti medalju s Igara. 

Na kraju prijema Ninčević je istaknuo veliki uspjeh Solinjanke Dine Levačić koja je jučer ujutro preplivala Cookov prolaz i time ispunila cilj o preplivavanju ‘Velikih sedam’. Najavio je kako će i za nju prirediti doček kakav zaslužuje, ali mu je Dina poslužila kao sjajna poruka za kraj.

– Dina je osim svojih brojnih sportskih uspjeha, ostvarila i brojne rezultate u akademskoj zajednici. Završila je fakultet, na doktoratu je, a radi i u svojoj struci. Svaki sportaš je primjer drugim vršnjacima u svojoj okolini, neka vam obrazovanje prati sportsku karijeru jer sportski vijek nije dug. Budite i dalje uzori svojim prijateljima. Čestitam vam na uspjehu, a mi ćemo uvijek biti tu za vas – poručio je ponosni gradonačelnik.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)