Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:13 am

Jeste li znali da ove tri popularne namirnice sadrže alkohol?

Piše P. I.

Kada izlazite i pijete alkohol – svjesni ste što pijete i svjesni ste da unosite alkohol u organizam. No, znate li da neke popularne namirnice također sadrže alkohol? U nastavku pročitajte koje su to.

Kruh

Na prvi pogled, možda vam je i logično da kruh sadrži alkohol, posebno jer sadrži gotovo iste sastojke kao i pivo (osim hmelja) koji prolaze kroz proces fermentacije prije pečenja.

Kada se kruh diže, možete osjetiti blagi miris alkohola, koji zapravo i doprinosi mirisu svježeg kruha. Ono po čemu se kruh razlikuje od piva jest da pri pečenju ispari većina alkohola, zajedno s ostatkom vode u tijestu.

Unatoč tome, alkohol ostaje u kruhu i većina kruha je na neki način alkoholna, a neke vrste kruha mogu imati i čak 1,9 posto alkohola po volumenu. Kruh s dužim vremenom fermentacije imat će veći udio alkohola, koji će teško u potpunosti ispariti prilikom pečenja, citira IFL Science izvješće iz 1926. godine pod nazivom ‘Sadržaj alkohola u kruhu’, pri čemu se analiziralo 12 vrsta kruha. Pokazalo se da sadrže 0,04-1,9 posto alkohola po volumenu, što ga je, prema standardima EU-a, činilo alkoholnim proizvodom.

Sok od naranče i voće

S visokim udjelom šećera, sok od naranče zapravo je relativno alkoholan, kao i brojni voćni sokovi koji nisu označeni kao takvi.

Sok od naranče može sadržavati do 0,5 posto alkohola po volumenu, zbog čega je malo ispod praga EU-a za označavanje alkoholnog pića.

U studiji iz 2016. o sadržaju alkohola u voćnom soku, autori su otkrili da mnoga pića koja se često daju djeci mogu sadržavati znatnu količinu alkohola, osobito sok od naranče, jabuke i grožđa. I poneko voće također sadrži alkohol. Primjerice, prezrele banane imaju do 0,5 posto alkohola po volumenu, a one koje su spremne za konzumaciju obično imaju manje.

Umak od soje

Sojin umak sadrži 1,5-2 posto alkohola po volumenu. Umak se proizvodi prirodnim procesom kuhanja koji je sličan vinu ili pivu. Škrob unutar pšenice razgrađuje se tijekom fermentacije, pretvarajući se u etanol i dajući sojinom umaku dio onog karakterističnog okusa.

Kao rezultat toga, neki soja umaci su gotovo jednako jaki kao slabo pivo, unatoč tome što nisu označeni kao takvi, i mogli bi imati utjecaja u dovoljno velikim količinama, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)