Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:28 am

Tamna strana prehrambene industrije, evo kako prepoznati prirodni i krivotvoreni med

Piše P. I.

Kao potrošači želimo vjerovati da je hrana koju kupujemo i konzumiramo ono za što se predstavlja. Nažalost, prehrambena industrija je puna obmana i prevara koje mogu ugroziti naše novčanike, ali i zdravlje.

Kako bismo osigurali da uistinu dobivamo ono što plaćamo, oslanjamo se na oznake i ambalažu, ali postoje situacije kada proizvođači koriste marketinški jezik ili određene izraze koji su osmišljeni da privuku našu pažnju i stvore pozitivne asocijacije o određenom proizvodu, ali zapravo ne daju punu sliku o tome što kupujemo, piše Index.

Također postoje situacije kada su službene kontrole zakazale te proizvod nimalo ne odgovara onome što piše na njemu, što može biti ozbiljna prevara. Posebno smo osjetljivi na prevare u ugostiteljskim objektima, gdje nam nisu odmah vidljive deklaracije o sastojcima hrane i pića koje naručujemo.

Ugostitelji tako mogu koristiti jeftinije sastojke umjesto onih koji se očekuju te se služiti trikovima poput prekomjernog korištenja začina i dodavanja aditiva za poboljšanje okusa kako bi sakrili nedostatke u kvaliteti.

Med je popularan prirodni zaslađivač koji ljudi koriste tisućama godina. Osim odličnog okusa, med ima niz potencijalnih zdravstvenih prednosti, poput antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Međutim, kao i drugi prirodni proizvodi, med može biti predmet prevara, lažnog deklariranja i krivotvorenja. 

Prirodni med se sastoji isključivo od sirovog meda te ne sadrži nikakve dodatke, uključujući i vodu. Krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i druge dodatke, dok se umjetni med sastoji od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. 

Pčelari diljem Hrvatske se bore protiv prodaje lažnog meda, a neki su čak i uspjeli razotkriti prevarante na tržnicama i prijaviti ih Inspektoratu. Kako biste izbjegli lažne proizvode od meda, važno je tražiti med koji je označen kao 100% čist ili sirov.

Sirovi med nije obrađivan niti zagrijavan, što može uništiti neke od njegovih prirodnih enzima i hranjivih tvari. Također je važno kupovati med od renomiranih izvora, kao što su lokalni pčelari ili pouzdani brendovi koji koriste mjere kontrole kvalitete kako bi osigurali da su njihovi proizvodi čisti i bez štetnih kontaminanata.

Kako biste prepoznali lažni med, možete ga testirati na nekoliko načina. Jedan od načina prepoznavanja lažnog meda je da se on pjeni prilikom zagrijavanja.

Također, možete pomiješati malo meda sa žumanjkom i ako je vaš med čist, kada istučete žumanjak, to će dovesti do zgrušavanja žumanjka koji će izgledati kao da je kuhan, što znači da se med nije razrijedio s nekim drugim dodacima poput šećera ili kukuruznog sirupa.

Isto tako, kada u čašu vode dodate žlicu meda, pravi med će se zgrušati i spustiti na dno, dok će se lažni med početi otapati. Kada čisti med namažete na krišku kruha, za nekoliko minuta će otvrdnuti, dok će umjetni med navlažiti kruh jer u sebi sadrži vodu.

Konačno, najbolje je izbjegavati med koji se prodaje u plastičnim posudama jer postoji veća vjerojatnost da je krivotvoren ili kontaminiran. Poduzimajući ove mjere opreza, možete uživati u brojnim potencijalnim dobrobitima čistog, visokokvalitetnog meda, dok izbjegavate lažne ili štetne proizvode.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)