Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
9:41 am

Žele do ljeta 500 drvenih kućica, vrijednost nabave 14 milijuna eura

Piše N.M.

Nova prilika za uključivanje drvne industrije u obnovu otvara se aktivnostima resora koji vodi potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, javlja Poslovni dnevnik.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je objavilo nacrt dokumentacije o nabavi u EOJN – Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za predmet nabave: Nabava mobilnih i modularno montažnih/demontažnih kućica, uključivo i tehničke specifikacije.

Postupak nabave odnosi se na 500 komada kućica veličine od 25 m2 za 1 do 2 osobe te 35 m2 za 2 do 4 osobe. Ukupna procijenjena vrijednost nabave je 14 milijuna eura (bez PDV-a), a otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti podijeljen je na 6 grupa koje se odnose na područje Sisačko-moslavačke županije.

‘Želimo da se te mobilne kuće kao privremeno rješenje za stanovanje postave do 30. lipnja kako bismo ih platili sredstvima europskog Fonda solidarnosti. Zato ćemo angažirati i više izvođača, a bude li nužno, određeni broj kuća radit će i strane tvrtke. Ministarstvo je u pripremi nabave istražilo tržište, kontaktirali smo drvni klaster i proizvođače iz RH, ali i iz inozemstva’, stoji u odgovoru na naš upit u vezi ciljeva.

Iako drvene kuće možda nisu toliko raširen oblik stanogradnje, dodaju da je je sve češći u brojnim drugim zemljama – riječ je o izuzetno kvalitetnom tipu gradnje, visokih ekoloških standarda te energetski jako učinkovitom.

Usto, drvene kuće su puno otpornije na potres, te takva gradnja i nije novost u RH. Štoviše, tradicionalna je u Moslavini i Lonjskom polju, s tim da se ovdje radi o suvremenijem i modernijem obliku gradnje koji koristi i domaću drvnu sirovinu.

Pored ovog modela stambenog zbrinjavanja predvidjeli su još 10 modela, a to su i financiranje najamnine u privatnim stanovima ili kućama, konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova oštećenih kuća i zgrada, kupnja zamjenskih kuća, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, samoobnova, korištenje praznih državnih stanova te postavljanje montažnih kuća pored postojećih domova umirovljenika.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)