Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
6:25 pm

RECEPT Rižoto od vrganja

Piše M.K.

Vrganji su namirnica koja ima široku primjenu. S njima možemo pripremati fritaje, razne umake, pirjati ih itd. Mogu se koristiti svježi i sušeni. Ali možemo napraviti i rižoto, i to ne bilo kakav, već šampiona među rižotima, pišu Fini recepti.

Sastojci:

riža, 350 g

vrganji, 40 g sušenih

luk, 1 glavica

bijelo vino, 100 ml suhog

peršin, 1 žlica sjeckani

povrtni dodatak jelima, 1 žličica

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar

Upute:

Sušene vrganje stavimo u zdjelu s vodom i ostavimo ih da se namaču jedan sat.

Namočene vrganje ocijedimo, narežemo na komade, vodu sačuvamo, a luk nasjeckamo.

U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodamo narezane vrganje, promiješamo, te i njih pržimo povremeno miješajući.

Nakon jedne minute prženja ulijemo bijelo vino, izmiješamo sastojke i pričekamo da vino napola ispari.

Potom dodamo rižu, dobro promiješamo sastojke i sve zajedno kratko pržimo dalje.

Kad riža upije tekućinu, prelijemo ju s malo vode u kojoj su se namakali vrganji i povremeno miješajući kuhamo dok riža ne upije tekućinu.

Zatim rižu začinimo povrtnim dodatkom jelima i nastavimo je kuhati stalno miješajući i podlijevajući vrelom vodom, do željene tvrdoće.

Nakon 15-ak minuta kuhanja, rižoto maknemo s vatre, prelijemo ga s malo maslinovog ulja, dodamo sjeckani peršin, promiješamo, poklopimo i ostavimo da odstoji tri, četiri minute.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)