Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
8:04 pm

Zovko: Europska služba za vanjsko djelovanje mora staviti veći fokus na preventivnu diplomaciju

Piše A. M.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je preporuku Vijeću za pregled funkcioniranja Europske službe za vanjsko djelovanje (ESVD). 

Ovim dokumentom odbor daje preporuke za unaprjeđenje rada ESVD-a radi postizanja strateškog cilja razvoja vodeće uloge EU-a u svijetu. Usvojeni tekst preporuke poziva ESVD na proaktivniju politiku i jačanje multilateralnih partnerstava o globalnim prioritetima, posebno partnerstva s UN-om i NATO-om te drugim zemljama istomišljenicama kako bi se zaštitilo promicanje demokracije, vladavine prava i ljudskih prava na globalnoj razini.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je usvajanje preporuke kao nužan korak za bolje definiranje uloge, odgovornosti i politika ESVD-a. 

‘ESVD je u središtu provedbe potrebnih reformi vanjske, sigurnosne i obrambene politike kojima bi EU postala otporniji akter unutar međunarodnog poretka i prilagodila se trenutačnim geopolitičkim izazovima. Upravo zbog toga bitno je da ova služba dodatno razvija odnose sa zemljama koje dijele naše vrijednosti, ali i poveća vidljivost kod naših partnera kako ne bismo ostavili prostora malignim utjecajima trećih zemalja’, naglasila je Zovko i dodala da ESVD mora hitno opremiti svoja izaslanstva alatima za razvoj njihovih strateških komunikacijskih sposobnosti, što će im omogućiti učinkovitiju komunikaciju i s donositeljima odluka i s javnošću u trećim zemljama, posebno u vidu borbe protiv dezinformacija.

Kao izvjestiteljica za nadolazeće izvješće o preventivnoj diplomaciji, Zovko je doprinijela preporuci amandmanima pozivajući ESVD da unaprijedi preventivnu diplomaciju EU-a kao proaktivni instrument vanjske politike za sprječavanje sukoba i smanjenje njihovih posljedica. 

‘Nedostatkom europske diplomatske prisutnosti riskiramo oživljavanje sukoba u kriznim područjima u našem neposrednom susjedstvu, koji bi doveli u pitanje našu sigurnost i stabilnost’, istaknula je Zovko. 

Nadalje, u svojim amandmanima pozvala je na osiguravanje ravnopravnosti spolova na svim razinama ESVD-a, uključujući rukovodeće i političke položaje, te na osnaživanje alata kojima bi se poboljšala zaštita kulturne baštine u svim dimenzijama EU-ovog alata za sukobe i krize. Zovko je također kao članica radne skupine EPP-a za međukulturni i vjerski dijalog uložila amandmane koji potiču veće uključivanje instrumenata međureligijskog i međukulturnog dijaloga u vanjskim politikama EU-a, posebno u sklopu obuke za osoblje o smjernicama EU-a o promicanju i zaštiti slobode vjere ili uvjerenja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)