Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:37 pm

RECEPT Jednostavan umak za tjesteninu s rajčicom i puno drugog zdravog povrća

Piše N.M.

Ono što izgleda kao umak od rajčice i ima izvrstan aromatičan okus zapravo je više zdravog povrća. Pa tako imamo rajčice, luk, češnjak, mrkvu, celer, poriluk i papriku, u receptu je čak sedam zdravih namirnica. Kako je sve kremasto pasirano i na tanjuru dolazi uz prefinu svježu tjesteninu, oduševit će se i oni posebno izbirljivi, piše Novi list.

Sastojci (za 4 osobe):

1 veliki luk

2 češanj češnjaka

2 mrkve

2 paprike

2 štapića celera

1 manji poriluk

1 žličica maslinovog ulja

2 konzerve nasjeckanih rajčica

1 žlica šećera

1 žlica balzamičnog octa

Sol i papar

500 g tjestenine (npr. orecchiette)

Parmezan i svježe začinsko bilje za posluživanje 

Priprema:

Ogulite i sitno narežite luk i češnjak. Ogulite mrkvu i narežite ju na sitne komadiće. Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade. Celer i poriluk operite i također narežite na sitne komade, pritom odstranjujući krajeve.

U tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri pirjajte luk, mrkvu, celer i poriluk oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte paprike i kuhajte još 10 minuta. Pred kraj tih 10 minuta dodajte češnjak.

Potom dodajte rajčice, šećer i ocat te začinite solju i paprom. Pirjajte još 20 minuta.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U međuvremenu ispasirajte umak od povrća i ponovno ga začinite. Držite na toplom na štednjaku dok tjestenina ne bude gotova.

Ocijedite tjesteninu i poslužite s umakom. Poslužite ukrašeno parmezanom i svježim začinskim biljem.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)