Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:00 pm

Dobit Turisthotela u 2022. bila je 81,5 milijuna kuna

Piše N.M.

U iščekivanju raspleta oko vlasničkog preuzimanja, Turisthotel je na Zagrebačkoj burzi objavio financijsko izvješće za posljednji kvartal 2022. godine, koje otkriva zašto postoji interes Tankerske plovidbe za većinskim dioničkim udjelom. Prema nerevidiranim podacima, prihodi Turisthotela u prošloj godini bili su 324,5 milijuna kuna, što je povećanje od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit iznosi 81,5 milijuna kuna. Ukupna imovina iznosi 740,4 milijuna kuna, od čega je dugotrajna imovina vrijedna 251 milijun kuna, dok je financijska imovina 312 milijuna kuna, prenosi 057 Info.

– Na razini Turisthotela ostvareni su rekordni poslovni rezultati za 2022. godinu unatoč globalno izazovnim i nesigurnim vremenima, posebno izraženim početkom godine invazijom Rusije na Ukrajinu, što se odrazilo na usporavanje ulaska rezervacija za smještaj početkom godine te na cjelogodišnje nekontrolirano povećanje cijena energenata te općenito roba i usluga. U predsezoni i glavnoj sezoni je Društvo ostvarilo potpuni oporavak poslovanja nakon pandemijskih godina te je ostvarilo izvrsne rezultate – navodi se u izvješću.

U 2022. godini ostvareno je 877.440 noćenja, najviše u TN Zaton te oko 16 tisuća noćenja u boutique hostelu Forum. U novom investicijskom ciklusu predviđeno je kompletno preuređenje glavne ulice naselja, rekonstrukcija preostalih apartmana s 3 na 4 zvjezdice, izgradnja i uvođenje novih objekata i sadržaja u poslovanje Zaton Holiday Resorta, sve zaokruženo Aenona parkom – novim kampom, hotelom i sportsko-zabavnim sadržajima u sjevernom dijelu naselja. Također, u planu je izgradnja gradskog hotela u nekadašnjom kinu Pobjeda i prenamjena Boutique Hostela Forum u hotel. Naravno, sve će to ovisiti i o raspletu vlasničke situacije, odnosno mogućnosti da upravljanje Turisthotelom preuzme Tankerska plovidba.

– U vlasničkoj strukturi društva došlo je do promjene unutar prvih deset dioničara. U istu je ušla Tankerska plovidba d.d., brodarsko društvo sa sjedištem u Zadru, kao najveći pojedinačni dioničar s 39,34%. S obzirom da je Tankerska plovidba d.d. kupnjama prešla prag od 25%, stekla je obvezu davanja javne ponude za preuzimanje preostalih dionica Turisthotela d.d te je istu u zakonskom roku dostavila Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA). U tijeku je očitovanje HANFA-e o istom – navodi se u izvješću, dok je istovremeno Turisthotel pod pritiskom Tankerske, koja ih želi spriječiti da kao i svake godine u siječnju provedu uobičajenu isplatu akontacije dividende svojim dioničarima.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)