Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
11:08 am

PROSTOR Rotary Club Split najavljuje XI. Forum

Piše N.M.

U fokusu ovogodišnjeg Foruma Rotary cluba Split je prostor kao tema koja bitno utječe na kvalitet čovjekova života na globalnoj razini. Kod nas se o prostoru svakodnevno priča, uz kavu, ali i na političkoj i akademskoj razini. Mediji mu posvećuju osobitu pažnju otkrivajući – posebno često u zadnje vrijeme – krajnje negativne aspekte te teme: betonizaciju, bezvlašće, nered, urbicid, ekološke probleme, klimatske promjene… I dok se afere smjenjuju kao na tekućoj traci, a zabrinutost za taj dragocjeni prirodni i baštinjeni dar koji nam je na raspolaganju samo raste, izostaje dubinsko, multidimenzionalno i vizionarsko sagledavanje prostora. 

Upravo tim zanemarenim, a zapravo sudbinski važnim aspektima za Hrvatsku, ali i za druge zemlje, bavit će se brojni ugledni domaći i strani sudionici Foruma RC Split koji će se održati u prostoru MedILSa u sklopu vile Dalmacija u subotu 25. veljače s početkom u 9 sati. Bit će to prilika za procijenu geostrateške važnosti prostora i utvrdi kakav je odnos njegove veličine i broja stanovnika. Izrazitu pozornost Forum će posvetiti održivosti baštinjenih resursa prirode i graditeljstva, ekološkoj ugroženosti, problemu civilizacijskog otpada, klimatskim promjenama, kvaliteti tla i mora, promjenama odlika pejzaža, ugrozi tla i kvalitete mora. 

‘Razmotrit će se i uspostavljanje ravnoteže između gospodarstva i baštinjenog prostora, a u tom kontekstu i pozitivni i negativni naboji turizma. Neizostavno je i pitanje vlasništva nad prostorom, kao teme osobnog i općeg bogaćenja, odnos nacionalnog i internacionalnog vlasništva, korist i opasnost koncesija, te sređenost vlasničkog stanja u zemljišnim knjigama i katastru. Pogled će biti usmjeren i na sigurnosni aspekt prostora, posebno kroz značaj Šengena kao novog prostorno-političkog konteksta. Spomenut će se i identitet u smislu značaja europske i sredozemne pripadnosti, kultura prostora kao ekonomski resurs, te odnos autonomnog arhitektonskog izričaja i globalnog utjecaja. 

Nakon sagledavanja stanja, u nastavku Foruma naglasak će biti na akciji, onomu što je neophodno učiniti u korist kvalitete prostora. Stoga će se pod povećalom naći uloga medija i mišljenje javnosti o svekolikoj važnosti prostora. Otvoreno će se progovoriti o nedostatku planiranja i planskoj obnovi. U tom kontekstu govorit će se i o nužnosti  dopune ustavne definicije i ustavnog nadzora nad prostorom’, poručuju iz Rotary Cluba Split. 

Cjelovitost i kvalitetu mišljenja i stavova koji će biti izneseni na Formu jamči lista sudionika na kojoj su među ostalima, osobno ili video vezom, politički komentator Gordan Akrap, akademik Nikola Bašić, Luigi Fusco Girard s napuljskog arhitektonskog fakulteta, danski arhitekt Jan Gehl, danas prvo svjetsko ime na polju urbanizma, zatim nestor hrvatskih medija i erudit Marko Grčić, euro-zastupnik Tonino Picula, Jerko Rošin podpredsjednik AAUZ, Joe Ravetz arhitekt-filozof s instituta u Manchesteru, novinar Saša Ljubičić, Saša Poljanec Borić s Instituta Pilar, čuveni rimski arhitekt Giovanni Rebecchini, ekonomist Nenad Starc, demograf Stjepan Šterc i ekonomist s velikim iskustvom u prostornom planiranju Ivo Šimunović

‘Očekuje se da na Forumu bude predstavljena i Deklaracija o hrvatskom prostoru koju su pripremili članovi Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske. 

Najambiciozniji i najsveobuhvatniji do sada, ove godine po prvi put i međunarodni Forum o prostoru, jedanaesti do sada, ponudit će odgovore na pitanja koja se tiču svih nas, naše sadašnjosti i budućnosti’, priopćili su iz Rotary Cluba Split.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)