Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:45 pm

PROBLEMI ZA TURIZAM: I ovog ljeta očekuju se poteškoće u europskim zračnim lukama

Piše M.K.

Nakon globalne pandemije u kojoj su gotovo svi zrakoplovi bili prizemljeni, došlo je do oporavka zračnog prometa i naglog rasta potražnje, osobito u ljetnim mjesecima prošle godine, kada su zračne luke, aviokompanije i brojni pružatelji usluga vrlo loše reagirali na nagli rast broja putnika. Nažalost, slike koje smo vidjeli prošlog ljeta, vrlo vjerojatno ćemo ponovno vidjeti i ove godine, piše Croatian Aviation.

Brojne europske zračne luke, prije svega velika čvorišta poput londonskog Heathrowa, amsterdamskog Schiphola i njemačkog Frankfurta, najavljuju vrlo izazovno ljeto, što ukazuje na samo jedno – ponovno će doći do većih operativnih problema diljem europskih zračnih luka, a osobito u velikim čvorištima u kojima su kašnjenja i otkazivanja letova bila svakodnevna prošlog ljeta.

Amsterdamski Schiphol zadržava ograničenja u pogledu broja dnevnih putnika, koja će tek blago povisiti u odnosu na prošlu godinu, u Frankfurtu Lufthansa drastično reže broj letova i linija kako bi osigurala donekle normalno odvijanje ostatka ljetnog programa, Heathrow također najavljuje moguće uvođenje restrikcija u pogledu broja dnevnih putnika. Zračne luke, odnosno pružatelji usluga u istima, i dalje nemaju dovoljno ljudstva za prihvat i otpremu putnika na višim razinama u odnosu na prošlo ljeto, prije svega jer poslodavci ne nude dovoljno visoke financijske uvijete svojim potencijalnim radnicima. 

Naravno, nije sva krivnja ni na zračnim lukama ni na pružateljima usluga u istima. Aviokompanije nisu u ništa boljoj situaciji, dapače, nespremnost zračnih luka koriste kako bi prikrile svoje vlastite nedostatke koje se također odnose na nedovoljno osoblja u raznim područjima. 

I ovog se ljeta očekuju poremećaji u normalnom odvijanju zračnog prometa, no na nešto manjoj razini nego što je to bio slučaj prošlog ljeta. I ove će ljetne sezone za putnike biti važno da kupuju karte s nešto većim razmakom između dva leta (kako bi osigurali da i u slučaju kašnjenja u polasku i dalje stižu na svoju konekciju), kao i putovanje s ručnom prtljagom kako bi izbjegli gubitak osobnih stvari. 

Rješenje problema je naočigled jednostavno, uz bolje financijske uvijete i aviokompanije i zračne luke i pružatelji usluga osigurali bi dovoljno osoblja za normalno odvijanje samog prometa, no očito je da bi takav ulog značajno utjecao na financijski rezultat samih kompanija, što u trenutnom razdoblju visoke inflacije, visoke cijene goriva, rasta ostalih troškova te kreditnih zaduženja iz razdoblja lockdowna, trenutno nije opcija.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)