Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
4:35 pm

Sedam kandidata iz Splitsko-dalmatinske županije u utrci za nagradu Suncokret

Piše A. A.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’ priprema 10. dodjelu nagrade Suncokret – Sunflower Award. Održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’ ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja. Na čelu s predsjednicom udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.

‘Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva’, navode iz udruge.

Da je velik interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa. Prvi put se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. 

‘Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. U Splitsko-dalmatinskoj županiji evaluirali su sedam izvrsnih projekata’, kažu organizatori.

Željana Cvitanić i TZO Bol predstavili su Brački varenik koji se proizvodi od autohtonih sorata vinove loze dok je OPG Razmilić iz Supetra prezentirao terensko jahanje i kupanje s konjima u moru kroz svoj projekt ‘Wild Brač’. Turistička zajednica Imota iz Imotskog sudjeluje s dva projekta – tematskom biciklijadom IMOTA Bike&Wine – i proizvodom s ciljem razvoja vjerskog turizma kroz Imotsku krajinu – Camino Imota. TZO Postira predstavila je Malu noćnu regatu, a OPG Grgo Lučić proizvodnju eteričnih ulja u Zastražišću na otoku Hvaru. OPG Katija Stančić predstavio je Projekt vizualnog označavanja otočkih proizvoda oznakom HOP.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)