Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:09 pm

NAJVEĆI HOTELI BILI ZATVORENI, ALI… U Makarskoj ostvareno više noćenja nego lani

Piše A. A.

Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Makarskoj.

‘Uz nikad bogatiji adventski program s gotovo svakodnevnim događanjima i sudjelovanje kako eminentnih estradnih imena tako i domaćih snaga u navedenom je razdoblju, odnosno od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Makarskoj boravilo gotovo 1600 turista koji su ostvarili  6546 noćenja, što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja minimalan rast od 0,06 posto u noćenjima. No uzimajući u obzir da za razliku od 2022. za doček 2023. nisu bila otvorena dva velika Makarska hotela (Valamar Meteor hotel i hotel Park), ovaj rezultat može se smatrati svojevrsnim podvigom poglavito obiteljskog smještaja. 

Navedeno još više dolazi do izražaja u odnosu na ostvareni turistički promet za vrijeme posljednjih predpandemijskih blagdana 2019./2020. tijekom kojih je situacija s raspoloživim hotelskim smještajem bila relativno jednaka ovogodišnjoj. Te je godine 708 turista ostvarilo 1591 noćenje, što je gotovo 145 posto manje od ostvarenog za vrijeme ovogodišnjih blagdana’, priopćili su iz Turističke zajednice Grada Makarske. 

Pozitivni trendovi, napomenuli su, nastavljaju se i u siječnju u kojem je u odnosu na siječanj prethodne 2022. godine ostvareno 15 posto više dolazaka i gotovo 45 posto više turističkih noćenja dok je u odnosu na siječanj 2019. rast ostvarenog turističkog prometa još izraženiji.

‘Kako je već navedeno da su zbog ne poslovanja dva velika hotela za vrijeme blagdana u promatranom blagdanskom razdoblju najlošiji rezultati ostvareni kod ove vrste smještaja, potrebno je istaknuti da je najveći rast ostvarenog turističkog prometa u apsolutnom iznosu zabilježen u obiteljskom smještaju (objekti u domaćinstvu) ili jednostavnije u relativnom iznosu u obiteljskom smještaju ostvareno je 150 posto više noćenja i 90 posto više turističkih dolazaka nego prethodnih blagdana (2021./2022.), što je u najvećoj mjeri kompenziralo nedostatak prometa u hotelskom smještaju’, naveli su iz TZ-a. 

Nadalje su naveli kako su – uz tradicionalno najbrojnije goste iz susjedne Bosne i Hercegovine koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od dvije tisuće – od stranih turista najviše noćenja ostvarili Ukrajinci – više od tisuću, i Nijemci – četiri stotine noćenja. Domaći gosti u blagdanskom razdoblju ostvarili su 763 turistička noćenja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)